TOP přestupy a zklamaní SIMOST SUPERLIGY

15.03.2011 00:49

Brněnský svaz malé kopané uvádí ve svém Soutěžním řádu celkem dva přestupové termíny, které jsou totožné s termíny pro hostování. Leden a únor, tedy zimní přestávka ligy a naopak letní pauza složená z července a srpna. Tyto měsíce mohou kluby využívat k transakcím na svém soupisce. Tedy abychom byli zcela přesní, mimo tyto přestupní termíny smí odejít hráč na hostování nebo přestoupit pouze za předpokladu, nekopl-li do míče ve svém mateřském oddíle v dané polovině sezóny, ve které má hráč zájem přestoupit., resp. hostovat Správní rada se bude na svém únorovém zasedání taktéž zabývat návrhem prezidenta svazu, týkajícího se tzv. střídavého startu hráčů. Tedy v případě, že by některý ze superligových klubů měl zájem o hráče z nižších soutěží mužské kategorie, může daný hráč hájit barvy například třetiligového Palerma a zároveň i superligové Cordoby. Naopak by však tento fakt platit neměl. Důvodem je umožnit hráčům nižších soutěží zahrát si nejvyšší ligu v Brně - SIMOST Superligu, tedy pokud na to samozřejmě výkonnostně mají. Druhým faktem je zvýšení výkonnosti a prestiže v nejvyšší soutěži.

Ale zpět k hlavní myšlence. Úspěch superligového RKM na Mistrovství republiky lze brát jako výsledek dobrého skautingu. Petr Čech pomalu připravoval klub na tuto národní scénu. V zimě roku 2009 věděl, že po zpackaném ligovém podzimu se klub bude muset zaměřit na místo na titul na postupové příčky na Mistrovství ČR 2010. V zimě přivedl Beleje s Brůnou a k tomu i hostování Dornaye, na jaře Chadzidise, v létě Outratu. Někdy se však stává, že klub přivede hvězdu, ale tu zastání naprosto neznámý hráč. I zatím největší posila předešlé sezóny Michal Belej, přišel do dněšního RKM Tango Brno shodou náhod. Ještě za dob působení bohunického Orla si jej vytáhl do sestavy brankář Kubíček spolu s Hrabálkem. Poté se po podzimu poroučel do mnohem ambiciózního RKM.

TOP 3 TREFY



Milan Klimeš
hostování z klubu Gioia Brno do Karlsbergu


Eso v rukávu kouče Fialy, který si Klimeše vyhlédl na baru v Caribicu už v roce 2009. Když se trenér vrátil druhý den domů, přesvedčil duo sponzorů v podání Drábek - Moučka ať Klimeše koupí. Nakonec nebylo třeba. Důstojná cesta se našla i bez peněz. Gioia požadovala za uvolnění Klimeše náhradu v podání Kubaly. Oba celky tak podepsaly mezi sebou roční transfer těchto dvou hráčů. Trefa pro Karlsberg! Klimeš je nejlepším střelcem klubu a třetím nejlepším střelcem SIMOST Superligy. Už ve třetím ligovém kole dopomohl svému klubu dvěmi brankami k výhře 4:1 nad Gioiu Brno, aby záhy v kole následujícím stejným počtem vstřelených branek zajistil klubu alespoň bod proti PROTECTIONu. Proti Bohunicím poslal svůj tým do vedení na 3:2, aby nakonec klub bral tři body za vítězství 4:2. Proti Rebešovicícm hattrickem zajistil Karlbergu tři body. Navíc Klimeš patří mezi hráče, kteří na podzim neviděli ani jednu kartu. Mnoho úspěchů dává za vznik otázce, zda-li Jakub Prokeš, prezident klubu Gioia, nepoklepe na klubovou kasu až se o Klimeše zase Fiala bude v letním přestupovém období ucházet.




František Schneider
přestup z Bohunic 30 do Tripoli Brno


Jeden z pokladů loňského vicemistra republiky - Bohunic 30 odešel v září do celku Mistra ligy. Za vznik tomu daly věci v mateřském klubu a i Schneiderovo přátelství se spoluhráči Helasu - Lackem a Micou. Prezidenta klubu Tripoli Brno, Radka Pokorného, vyšel přestup na 17 000,-. Ženský idol a na fotbalových trávnících populární rychlonožka na sebe upozornila už ve 4. ligovém kole, kdy vstřelila dvě branky na hřišti Naturalu a de facto dirigovala celé utkání hostujícícho Tripoli. Nezapomenutelný je i jeho gól z poloviny hřiště ihned po rozehrávce, která přišla poté, kdy PROTECTION snižoval na hřišti Tripoli na 2:1 a očekávalo se na závěr utkání ještě drama. Jeho bilance je úctihodná - děvet utkání, devět branek. Na to, že se v Bohunicích loučil s loňskou bilancí jedno utkání, jedna branka a jedna červená, si letos polepšil - alepoň karetně. Spolu s Hanusem je pátým nejlepším střelcem klubu. O Schneiderovi se ale spíše hovoří jako o výborném mezičlánku mezi obranou a ofenzivou klubu. Trenér Pokorný od něj očekává podporu útočníků a kombinační hru, tedy přesně to na co byl zvyklý v Bohunicích. Otázkou na závěr však je, zda-li Schneider neodejde v zimě do druholigového Žižkova. Hráč, který okusil první ligu ve Zbrojovce, Příbrami, zahrál si druhou ligu v Jihlavě, na Žižkově či ve Znojmě, hledá angažmá ve velké kopané, jaro tedy ukáže, zda-li se bude hlásit i nadále v kabině loňského Mistra ligy.




Pavel Outrata
nový hráč RKM Tango Brno


Když jej prezident klubu Petr Čech přivedl ještě před Mistrovstvím, věděl moc dobře do čeho jde. Velmi kvalitní obránce pomohl klubu získat nejen mistrovský titul ČR, ale dopomohl týmu i k výhře 2:1 na půdě slovenské Dimitrovky. I přes jeho úspěšné působení v odvetě Ligy mistrů nezabránil prohře, byť až v penaltovém rozstřelu. Outrata vstřelil za sedm utkání 13 branek. Svou první branku zaznamenal hned v premiěře proti Nedece, na vysoké výhře se podílel jednou brankou. Vyjma čtvrtého kol,a kdy vyšel na Cordobě střelecky naprázdno se vždy prosadil. Proti PROTECTIONu pomohl klubu k výhře 2:1, v osmém kole proti Bohunicím vstřelil dvě branky, na vítězství to však nakonec nestačilo (4:6). Obránce s nějvyšším počtem branek na zápas si své místo vydobil dvojitým hattrickem proti nováčkovi ligy - Galaxy Brno. I přes střelecké úspěchy se na něj klub dívá především jako na jednoho z nejkvalitnějších obránců týmu a vůbec celé soutěže. I když se na začátku ligy hovořilo o Outratovi jako o potenciálním častém karetním hříšníkovi, tuto roli nakonec nepotvrdil. Podzim odehrál bez karetních závazků.

TOP 3 OMYLY



Martin Nosko
přestup z týmu Cordoba 06 do RKM Tango Brno


RKM si lebedilo, když získalo od svého ligového konkurenta tohoto nadějného obránce. Čtyřiadvacetiletý Nosko měl být oporou především pro Ligu mistrů, ale stát se jí měl i v domácí soutěži. Ono né, že by Nosko v Lize mistrů nepomohl, ale klub počítal s jeho službami i v SIMOST Superlize. Namísto toho je Nosko bez domácího startu. Klub jej navíc kupoval jako takového zajíce v pytli. O jeho umu a hře, kterou měl pomoci RKM k domácímu titulu v SIMOST Superlize, se moc nevědělo. V Cordobě odkud přišel nehrál ani minutu a Petr Čech jej tak znal jen z jeho pobytu na trávniku brněnské Zbrojovky, vlastně tehdy ještě 1. FC Brna. Měl být v lize důrazný, snaživý, prostě další hvězda v RKM, na místo toho po neúspěchu v Lize mistrů, kdy se klub poroučel už v prvním kole hlavní fáze této evropské soutěže, tiše zmizel.




Zdeněk Hanák
přestup ze Surfinu do Rebešovic


Mateřský klub, který z části převzali bratři Gruberovi s bratry Raškovými prošel letní inventurou. Prvním kdo se poroučel byl Hanák. A nutno říci, že si přestupem polepšil, alespoň při pohledu na tabulku sezóny 2009/10. Ale tohle byl úlet. Vždyť v Surfinu byla jeho bilance z devíti ligových utkání - jedna branka, paradoxně právě proti Rebešovicím. Přesto jej klub pod taktovkou Pohorelce a Klímy bral a v letní přestávce se hlásil na rebešovickém tréninku. V jedenácti ligových utkáních, ve kterých na podzim nastoupil skórovla jen třikrát. Ani jedna branka však body nepřinesla. Dvě branky vstřelil proti Bohunicím a Cordobě, tu třetí proti Galaxy, kdy se podílel sice na výhře, ale přispěl jen k předvánoční nadílce do sítě nováčka ligy - Galaxy - 7:0. Ve středu jeho hra vázla, ztrácel míče, nezásoboval především Andreje Pohorelce, na kterém v předešlé sezóně stála ofenzivní hra klubu. Rebešovice ztrácely zbytečně míče ve středu pole a i to je obrazem jejich umístění v lize.




Pavel Böhm
hostování z Gioi Brno do Karlsbergu


Tak jak se trenér Fiala trefil s hostováním Klimeše a vyhlašoval dvě bomby loňského léta, tak jedna z nich mu vybouchla ještě předtím než ji stihl nažhavit. Fiala si tohoto jedenadvacetiletého obránce vyhlédl v Gioi. Na obránce měl tehdy úctihodnou bilanci - 8 utkání a 4 branky. Jenže jako potenciální posila selhal. Klub mu dal příležitost na podzim pouze ve třech utkáních, z nichž pouze jedno dotáhl do vítězného konce. Trefil se pouze jednou, proti Cordobě, kdy klub zvítězil vysoko 9:0. Karlsberg se s ním tak již v polovině podzimní části loučil. Má-li tak tento spolehlivý mladíček setrvat v A týmu superligového Karlsbergu, bude muset v zimní přípravě zabrat nebo na jaře zastávat funkci vedoucího týmu.