Gioia bude mít od nové sezony nový domov?

22.04.2010 22:07

Brněnský svaz malé kopané bude mít k dispozici od nastávající sezóny dvě hrací plochy s povrchem trávníku III. generace, navíc přesně nalajnované dle mezinárodních rozměrů pro utkání malé kopané. Ty byly dobudovány právě nyní v Králově Poli na Palackého vrchu, a to včetně zastřešené tribuny s 500 míst k sezení a řádným osvětlením hrací plochy dle mezinárodních pravidel malé kopané. Právě místa k sezení dělají z této plochy exkluzivitu, alespoň co se města Brna týče. Potenciál a myšlení Českomoravského svazu malé kopané totiž spekuluje s myšlenkou otevřít celorepublikovou soutěž v následujících dvou letech. Divácké zázemí pro utkání malé kopané je však více než důležitým. Stání při pomezních čarách hracích ploch je jednak esteticky nedůstojné a v hlavní fázi i v rozporu s Mezinárodními pravidly malé kopané. Mimo zmíněné věci však nabízí tento komplex i otevření letos častěji spekulované otázky, týkající se utkání SIMOST Superligy, a to zda-li utkání této nejvyšší soutěže hrávat pouze na trávnících III. generace. Jde především o jeden hlavní důvod – odklady utkání SIMOST Superligy z důvodu nezpůsobilého terénu, který občasně v dané sezóně nabízí trávníky II. generace, na kterých stále některé týmy nejvyšší soutěže hrají, jelikož si jej uvedly jako své domácí.



Prezident svazu Filip Juda k této věci dodává: „Hrací plocha na Arménské je dle mého názoru již nedůstojnou k utkáním SIMOST Superligy, i když jsem nechal hřiště před jarní částí sezóny kompletně pročistit a opětovně prosypat, což hřišti dozajista pomohlo, tak se přesto nedomnívám, že by to byl povrch hodnotný kvalitám nejvyšší ligy. Druhým případem je Srbská. Zde se jedná o hřiště, které v relativním poměru – vzít – dát, dokáže i taktéž dát. Ano, rozměry ani povrch nejsou hodnotnými. Hřiště na Srbské je o dva metry větší než rozměry hřiště pro futsal a na druhou stranu zase o dva metry menší než minimální rozměry hrací plochy pro malou kopanou. Přesto je však nejnavštěvovanějším. A zde se nabízí otázka. Chce tým, který si vybírá své domácí hřiště na Srbské hrát pro diváky nebo pro komfort svých hráčů nebo pro obě věci dohromady. Určitě se shodneme na bodě třetím, tedy možnosti poslední. Na Palackého vrchu není zázemí v podání fotbalové hospody takové jako je tomu na Srbské, přesto však je, byť o něco dále. Z mého pohledu by rozhodnutí o tom, že se bude hrávat SIMOST Superliga pouze na trávnících III. generace a nebude tak docházet k odloženým utkáním z důvodu nezpůsobilého terénu, je rozhodnutí, které hlásí modernizaci v organizaci a komfortu hráčů a za něj bych ruku zvedl.



Dle Soutěžního řádu si však o svém domácím hřišti rozhoduje klub. Svaz má sice dle Komise pro bezpečnost, úpravu a výstavbu hřišť rozhodnutí klubu vetovat, ale pouze smysluplně. Nikde není psané, že nejvyšší soutěž musí být ligou na povrchu III. generace, pokud tedy o tom nerozhodne na svém červencovém zasedání Správní rada svazu. V každém případě máme k dispozici další dvě hrací plochy pro malou kopanou s povrchem III. generace a pomalu začínáme naplňovat koncept, který jsem před čtyřmi lety hlásal, že by bylo nejlepší, kdyby každá městská část města Brna měla takovéto hřiště k dispozici, tedy alespoň jedno pro malou kopanou s tímto povrchem. Za tu dobu se také stalo – vybudovalo se hřiště ve Slatině, kde hraje Natural, Pískovna či Rebešovice, Čichnova, kde startují prozatimně druholigové celky, Chalabalova, domácí hřiště lídra tabulky nebo také například Gioii či Karlsbergu a nyní i v Králově Poli. Nejedná se však rozhodně o posledně vybudované hřiště pro malou kopanou, další projekty jsou podány či se budou připravovat.“