9.kolo - Karetní mariáš vyhrála Gioia, na branky to bylo nerozhodně

13.03.2012 10:34

Domácí Gioia je letos pořádně nabitá a v dosavadním průběhu sezóny prohrála pouze dvakrát. Navíc v zápasech, ve kterých je výhra prakticky nadlidský výkon. Nestačila totiž pouze na RKM a Tripoli. Na její pažbě naopak skončili například Café Bar Espaňa či PROTECTION.CZ. Nyní byl na řadě další soupeř z kategorie těch těžších. Ač tomu současné postavení v tabulce příliš nenapovídá, Karlsberg stále patří mezi ta nejsilnější mužstva. Jenže letos během úvodních osmi kol nasbíral hned pět porážek – pro srovnání, za celou loňskou sezónu prohrál pouze třikrát – a tak jsou jeho výsledky jedním z největších zklamání Superligy. Jak už ale bylo řečeno, kádr je stále silný, a tak je spíše otázkou času, kdy se hosté odrazí k lepším výkonům a tím i lepšímu postavení v tabulce.
 
Do utkání vstoupili domácí pěkně zhurta. Hned ve 2. minutě vyvezl Sedláček míč, v ulici našel volného Stanislava Lercha, který se najednou ocitl tváří v tvář gólmanovi a nezaváhal – 1:0. Odpovědět se pokusil Michal Drábek, jenž odebral míč nedůrazné obraně, další bránící hráči jej ovšem zbrzdili, a nedůrazné zakončení nezamířilo mezi tři tyče. Na druhé straně se z ničeho nic zjevil sám před brankářem Prokeš, ani nadvakrát jej však nedokázal prostřelit. To se v 10. minutě povedlo hostům. Při přečíslení tří proti dvěma našel Koplík mezeru mezi nohama obránce, čímž dostal míč na Davida Presla, který se ranou z úhlu nemýlil – 1:1. Jenže hned o dvě minuty byla ve vedení znovu Gioia. Po faulu na Prokeše byla ponechána výhoda, k míči se dostal Milan Klimeš, rychlou kličkou posadil na zadek posledního obránce a tváří v tvář gólmanovi zamířil přesně – 2:1. Chvíli na to pelášil po pravém křídle Drábek, zbavil se dvou protihráčů a užuž servíroval na zadní tyč gólovou přihrávku pro Presla. Bohužel pro hosty byla o něco delší, a tak na ni mladý útočník nedosáhl ani ve skluzu. Další akci táhl znovu Drábek, pod sebou našel Brabce, který přiťukl Koplíkovi, a ten po kličce svojí střelou pořádně protáhl gólmana. Po průniku Ledvoně se míč odkutálel k Drábkovi, jenž nastřeloval na zadní tyč, kde hlídkoval Presl. Ten však nedokázal prudkou nabídku ideálně zkrotit a z blízka trefil pouze tyč. V poslední minutě první půle dokázali hosté srovnat. Drábek našel Koplíka, který místo přihrávky volnému spoluhráči volil střelu. Tu ještě gólman vyrazil, míč se však znovu dostal k Michalu Drábkovi, a ten přízemní dorážkou trefil přesně – 2:2.
 
Do druhého poločasu znovu vstoupili svoji šancí domácí. Lerch našel na levé straně volného Prokeše, ten ale nezamířil mezi tři tyče. Skóre druhého dějství tedy otevřeli hosté. Ve 35. minutě přihrál  Ledvoň Drábkovi, který sklepl proti noze nabíhajícímu Davidu Preslovi, a ten svým volejem div neprotrhl síť – 2:3. Po faulu na pronikajícího Klimeše uviděl žlutou kartu gólman Fiala, následoval navíc přímý kop z nebezpečné pozice. Prokeš však tentokrát zamířil pouze do zdi. Klimeš si s Prokešem následně narazil na malém prostoru, a jeho rychlou střelu vytěsnil brankář. Utkání se stávalo čím dál více nervóznějším. Hráče najednou jakoby více zajímal každý sporný zákrok, nežli samotná hra. Více snahy logicky projevovala dotahující Gioia, větší šanci si však ne a ne připravit. To se změnilo ve 46. minutě, kdy se Milan Klimeš na pětníku zbavil obránců a poté přes klubko hráčů vyslal bombu, která se zastavila až v síti – 3:3. Outrata rychle rozehrál rohový kop, Sedláček ale z blízka míč do sítě nedostal. V 50. minutě rozehrál nečekaně rychle trestný kop Drábek, Ledvoň mu míč vrátil proti noze a Michal Drábek tvrdou ránou z voleje trefil horní kout branky – 3:4. Jenže o dvě minuty později bylo znovu srovnáno. Přímý kop rozehrál Prokeš přes celou šíři hřiště na volného Milana Klimeše, který ihned vypálil, a jeho střela prošla vším, co jí stálo v cestě – 4:4. Klimeš tak navíc zkompletoval hattrick. Domácímu kanonýrovi ještě více narostlo sebevědomí a najednou si dělal s obránci, co chtěl. Jeho kličkovací představení byla zakončována častou střelou, Fiala však statečně odolával. Stejně tak svůj tým podržel i na druhé straně Jakub Prokeš, když se před ním zjevil sám Koplík.

Poté přišel vyhrocený závěr, ve kterém se do hlavní role nominovali rozhodčí. Doposud celý zápas jakž takž tolerovali chování hráčů, nyní však začali trestat. Jako první to červenými kartami odnesli Koplík a překvapivě i na druhé straně Prokeš. Následovala vlna kartónků žluté barvy pro hráče Gioii, kteří jen těžce nesli nově nastolený trend a vyloučení svého spoluhráče. Utkání se dohrávalo ve velmi nervózním duchu.

Jedinou další fotbalovou akci předvedl Drábek, který na zadní tyči našel volného Presla, ten ovšem stoprocentní šancí pohrdl a nechal pouze fantastickým zákrokem vyniknout Jakuba Prokeše.

Samotné utkání bylo, jako na houpačce a mělo vysokou kvalitu, což už jména soupeřů slibovala. Nejprve tahala za delší konec Gioia, poté Karlsberg, vždy se ovšem podařilo srovnat, a ve finále nedokázal překlopit na svoji stranu misku vah žádný z týmů. Dělba bodů se dá tedy označit za spravedlivou. Zápas byl po celou dobu poměrně nervózní, situace poté začala gradovat zhruba od 55. minuty, kdy se museli dva hráči předčasně poroučet ze hřiště. Rozhodčí si zbytečným karetním mariášem rozhodně nezískali sympatie hráčů na svoji stranu. Zajímavostí ovšem je, že v dresu domácích nebyl napomínán pouze jediný hráč ze soupisky, Stanislav Lerch. Na druhé straně Karlsberg dokázal svoje emoce více krotit a kartou byli potrestáni pouze dva hráči, včetně vyloučeného Koplíka. To tedy dokazuje, že ač sudí závěr příliš nezvládli, Gioia projevila podstatně menší disciplinovanost, než její soupeř.
 
Gioia Brno – Karlsberg C. F.
Branky: 2. Lerch Stanislav, 12., 46. a 52. Klimeš Milan – 10. a 35. Presl David, 30. a 50. Drábek Michal
 
-Michal KAŠPÁREK-