8.kolo - Gioia neměla slitování, Kašparům nadělila desítku

13.03.2012 10:22

Dalším zápasem za chladného pondělního večera pokračovalo 8. kolo SIMOST Superligy. Domácí Kašpaři přivítali hostující Gioiu a při pohledu na tabulku bylo hned jasné, kdo bude favoritem. Zatímco domácí na 10. místě dokázali prozatím vyhrát pouze třikrát, hostující hráči slavili výhru šestkrát a patřila jim 4. příčka. A protože ani jeden z celků v dosavadním průběhu neremizoval, měli domácí logicky i dvakrát méně bodů – 9 – oproti 18 na straně hostí. Ti také nastříleli téměř dvakrát tolik branek co Kašpaři, přesněji 51 zásahů v podání Gioii a 26 u Kašparů. Jediné dvě porážky utrpěli hosté v soubojích se silným Tangem a v minulém kole s taktéž silným Tripoli. Dnes ale nemysleli na nic jiného, než na tři body za výhru.
 
K prvnímu ohrožení brány se dostali domácí, nejprve vyslal propagační střelu Bouček a za okamžik stejnému hráči po přistrčení Říhy zmařil zakončení v dobré pozici hostující Tomáš Prokeš. Ve 3. minutě poprvé zahrozila Gioia a hned se mohla radovat, když dorazil volný Bárta míč do sítě z prostoru u levé tyče – 0:1. O chvíli později, přesněji v 5. minutě, přihrál Klimeš Sedláčkovi na hranici vápna a ten svižnou střelou otřenou o tyč vsítil druhý gól – 0:2. Za další minutu vystřelil těsně vedle Klimeš, další pokus tohoto hráče pak domácí brankář Novotný vytlačil na roh. Běžela 10. minuta a Gioia byla opět nastěhována na půlce Kašparů. A když Drábek napřáhl ze středu hřiště a propálil gólmana střelou mezi nohy, narostlo vedení hostí na rozdíl tří branek – 0:3. V rozmezí 11. až 13. minuty se pak podařilo i domácím na chvíli usídlit na své útočné polovině. Nejprve těsně vedle mířil Málek, poté netrefil ideálně letící míč Tomáš Bílek a z nadějné pozice nic nevytěžil. To na druhé straně si vyměnili míč Drábek se Sedláčkem a po střele druhého jmenovaného se musel činit domácí brankář. A situaci vyřešil bez větších problémů, což se dá říct i o další šanci hostí. Prokeš se řítil po přihrávce Doubravského na bránu Kašparů, na místě ale byl znovu gólman Novotný a včasným položením se do dráhy míče střelu vyrazil. Ve 21. minutě předvedl pěknou akci opět hostující Sedláček, když přešel středem přes dva bránící hráče. Vystřelil ale těsně mimo. O minutu později se v další šanci ocitl Prokeš, Novotný ale předvedl pohotový zákrok a střelu vykopl. Ve 25. minutě byl však překonán po čtvrté. Klimeš patou přistrčil Doubravskému, který šel ze strany sám a střelou na bližší tyč rozvlnil síť – 0:4. Zbývající minuty první půle nabídly nejprve sólovou akci hostujícího Klimeše, ten však po přejití přes tři protihráče mířil nepřesně. Posledním pokusem se poté prezentoval Prokeš, i jeho střele však scházela přesnost. Hosty to ale mrzet nemuselo, k poločasové pauze mohli odejít díky čtyřbrankovému vedení a dobrému výkonu výrazně spokojenější.    
 
Druhý poločas otevřel hostující Klimeš střelou z voleje po autu Prokeše, mířil ale do boční sítě. Jako v první půli byli i nadále aktivnější hosté. V 35. minutě se za domácí obranu dostal Outrata a přízemní střelou z levé strany zaznamenal pátý gól svého celku – 0:5. V minutě 39. předvedli rychlý brejk i domácí. Vyběhnuvší brankář Jakub Prokeš poslal míč jen k Boučkovi, tomu se však nepodařilo střelu do opuštěné brány sklopit mezi tři tyče. A činit se tak musel opět Novotný v bráně Kašparů, střelu Drábka se mu ale povedlo konečky prstů vytlačit na roh. Zaspání a následný nedůraz domácí obrany pak v 45. minutě využila Gioia ke vstřelení další branky, protože nikým neatakovaní Outrata s Klimešem měli dostatek času a pokusů pro překonání gólmana. Ten stačil první Outratovu střelu vyrazit pouze ke Klimešovi, který nastřelil ještě tyč, ale odražený balón následně za ležícího Novotného dopravil Outrata – 0:6. Ve 48. minutě měla Gioia, obléhající pokutové území, možnost autového vhazování. Tomáš Prokeš dostal míč na přední tyč a následnou střelu z otočky namířil přesně mezi konstrukci brány a brankáře do sítě – 0:7. Poté o sobě dali znovu vědět i Kašpaři, Kučera vysunul Boučka, ten ale v dobré šanci mířil mimo. Do té doby asi největší příležitost se domácím naskytla v 50. minutě, přečíslení 3 na 1 ale špatně vyřešil Bouček, který místo přihrávky volil střelu, s níž neměl brankář Prokeš žádné potíže. I u dalšího ohrožení branky poté byli domácí, tentokrát se ale jednalo o ohrožení vlastního brankaře, který Kašpary zachránil pohotovým zákrokem od další inkasované branky. Za malý okamžik už ale míč ze sítě lovit musel, Tomáš Prokeš, nabíhající na hranici vápna, poslal balón z první křižnou střelou přesně k levé tyči – 0:8. V 54. minutě předvedli hostující hráči akci na jeden dotek v blízkosti brány domácích. Po trase Outrata, Doubravský a Klimeš pendloval míč ze středu k levé tyči, ihned k pravé a posledně jmenovaný tak mohl zakončovat do odkryté svatyně – 0:9. O minutu později se za chybující obranu domácích dostal Klimeš, sólový únik zakončil střelou mezi nohy Novotného a Kašparům tak uštědřil nepopulární desítku – 0:10. I ti se ale nakonec dočkali. Rychlý brejk, po vysunutí Kubiše, zakončoval střílenou přihrávkou přes pokutové území Tomáš Bílek a přesouvající se brankář hostí si nakonec míč sám srazil rukou do sítě – 1:11. Zbylé minuty se dohrávali jen z povinnosti, protože o 3 body již nemohlo Gioiu nic připravit.
 
Zápas byl prakticky rozhodnut již v 10. minutě první půle poté, kdy Gioia vstřelila třetí gól. Domácí Kašpaři se k ohrožení hostujícího brankáře dostávali jen v ojedinělých případech. Naopak dobře hrající hráči Gioii měli dostatek šancí na to, aby postupně navyšovali skóre, které se nakonec zastavilo na čísle deset. Na vysoké výhře by tak našel jedinou kaňku hostující brankář, který přišel o čisté konto 4 minuty před závěrečným hvizdem. Po 8. kole patří Kašparům i nadále 10. příčka, Gioia se posunula na 3. pozici před Café Bar Espaňa.
 
Kašpaři VM – Gioia Brno 1:10 (0:4)
Branky: 56. Bílek Tomáš – 3. Bárta Vítězslav, 5. Sedláček Matěj, 10. Drábek Martin, 25. Doubravský Bohumír, 36. a 45. Outrata Roman, 48. a 51. Prokeš Tomáš, 54. a 55. Klimeš Milan
 
-Martin Chroust-