7.kolo - Gioia podruhé v sezóně padla, nad její síly bylo Tripoli

13.03.2012 10:17

Jednalo se bezpochyby o jeden ze šlágrů kola. Kdyby o ten dříve nehrálo  RKM proti Café Baru Espaňa, byl by nadcházející zápas nepochybně jasným hitem. I tak jsme se měli na co těšit. Vždyť oba celky doposud okusily hořkost porážky pouze jednou. Zatímco pro Tripoli je každá prohra poměrně nečekanou záležitostí, Gioia musela být s touto bilancí nad míru spokojená. Jen tak pro zajímavost, Tripoli nestačilo na Café Bar Espaňa, Gioia v prvním kole podlehla RKM Tangu Brno. I to svědčí o tom, že letošní elitní čtyřka je velmi vyrovnaná. Přestože Tripoli stále chybějí distancovaní Mica s Pacákem, bylo logicky bráno za mírného favorita. V jejich dresu se navíc po rozpadnutí Surfinu objevili staronové tváře Marka Grubera v bráně a Milana Rašky v poli. Domácí Gioia mohla jen překvapit, a jistě spoléhala hlavně na zabijácké duo Klimeš, Prokeš.
 
Do prvního ohrožení branky soupeře se dostal Bárta, který nejprve protáhl Grubera, dorážkou poté přestřelil. To hosté svoji první šanci ihned přetavili v gól. Švihálek si pokryl vysoký míč, zklepnul jej pro Petra Kuličku, a ten tvrdou ránou k tyči v 9. minutě otevřel skóre – 0:1. Odpovědět se pokusil Lerch, jeho pokus z úhlu ale vytěsnil gólman. Outrata poté vypíchl balón a užuž se řítil sám na branku, byl však stažen. Obránce dostal poměrně benevolentní žlutou kartu, a následný přímý kop Bártovi zlikvidoval gólman. Hostující Kulička se poté dral do šance, při svém průniku byl žlutě faulován, situaci ale při výhodě ustál a protlačil se až k zakončení. Byl však již rozhozen a nedůrazným pokusem si na Prokeše nepřišel. Na vyšší rychlostní stupeň o chvíli později přepnul Klimeš, který potáhl protiútok, našel Lercha, a jemu se do zakončení na poslední chvíli vrhl obránce. Míč se ještě odrazil k Outratovi, který v dobré pozici z dorážky nevyzrál na brankáře. Ve 22. minutě už bylo vyrovnáno. Gioia měla k dispozici přímý kop nedaleko za hranicí vápna, Klimeš jeho exekuci přenechal Tomáši Prokešovi, a ten svojí levačkou propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:1. Ovšem z nerozhodného stavu se domácí neradovali dlouho. Již ve 26. minutě přešel přes několik obránců Jakub Suchý a v nelehké pozici na dlouhou nohu dokázal zakončit přesně k tyči – 1:2. Chvíli po rozehrávce mohlo být znovu vyrovnáno. Doubravský našel před prázdnou brankou Sedláčka, ten však netrefil míč ideálně a zamířil přesně na gólmana, jenž zabíral pouze prostor u levé tyče. A místo srovnání skóre se hostům zanedlouho podařilo odskočit. Při přečíslení dvou proti jednomu našel Raška Petra Kulička, a ten se už v podobných pozicích nemýlí – 1:3. To běžela 26. minuta. Velký závar vznikl o chvíli později před brankou Tripoli. Jako poslední se opřel do míče Lerch, jeho rána ale mířila nad břevno. V závěru poločasu ještě Gioia rozehrávala dva přímé kopy z výhodné pozice. K oběma se postavil Klimeš, oba dokázal zneškodnit Gruber v brance hostí.
 
Druhý poločas začal šancí Tripoli. Švihálek centroval z rohového kopu, našel úplně volného Kuličku, a ten možná ještě za lehkého přispění gólmana hlavičkoval do tyče. Na druhé straně posílal Doubravský střílenou přihrávku na Prokeše, ten však před poloprázdnou brankou nedokázal prudký míč zachytit. Ve 40. minutě stáhl Švihálek svého soupeře za dres, a po druhé žluté pro něj utkání skončilo. Následovala samozřejmě pětiminutová přesilovka Gioii, z ní však domácí nevytěžili zhola nic. Naopak poté v 50. minutě vhodil Hanák aut, míč tečoval František Karaffa, a jeho pokus překvapivě skončil až v síti. Zpočátku to byla naprosto nevýrazná akce, Karaffa však nachytal Prokeše na švestkách a zvýšil již na 1:4. Szczygiel poté z trestného kopu nabil Kuličkovi, který přízemní střelou z první pořádně protáhl gólmana. O chvíli později našel Raška před prázdnou brankou Hanáka, jedna z letošních posil však netrefila prostor mezi třemi tyčemi. A tak přišlo na druhé straně snížení. Klimeš protlačil míč až k Tomáši Prokešovi, a ten v nelehké pozici z úhlu zamířil přesně do šibenice – 2:4. Běžela však již 57. minuta a na obrat již bylo žalostně málo času. Naděje domácích navíc definitivně pohasly o dvě minuty později. Střelu Rašky vyrazil brankář přesně k nohám Martina Hanáka, jenž se tentokrát nemýlil a trefil přesně – 2:5. V závěru zápasu již Gioia vrhala všechny síly do útoku a vzadu tak vznikala okénka. Toto bylo jedno z nich.

 

V zápase padlo celkem sedm žlutých karet, k tomu jedna červená. Většina přišla za nemístné protesty, některé potom za taktické fauly. Oba týmy se zdály být pořádně nahecované, přesto jsme nebyli svědky žádných zákeřných zákroků. Hosté se dostali do vedení v 9. minutě a od té doby si jej, kromě dvouminutového intermezza poté, co se podařilo Prokešovi srovnat, udržovali až do konce utkání. Co se týče držení míče, i počtu šancí, byl zápas vcelku vyrovnaný, v koncovce však Tripoli prokázalo větší zkušenosti a produktivitu, díky čemuž vybojovalo důležité tři body.
 
Gioia Brno – Tripoli Brno 2:5 (1:3)
Branky: 22. a 57. Prokeš Tomáš – 9. a 26. Kulička Petr, 24. Suchý Jakub, 50. Karaffa František, 59. Hanák Martin
 
-Michal KAŠPÁREK-