6. kolo - Gioia Brno: druhý poločas ve skvělé formě

13.03.2012 10:16

V souboji Café Bar Espaňa – Gioia Brno šlo těžko hledat favorita. Oba týmy se v letošní sezóně ze šesti zápasů pouze jednou neradovaly z výhry. Domácí remizovali s Cordobou v minulém kole 2:2 a hosté hned ve svém prvním vystoupení prohráli s lídry ligy Tangem Brno o gól 2:3.

Rozhodčí foukl do píšťalky a utkání začalo. Oba týmy se snažili kombinovat, ale vždy se zabezpečenou obranou. Nikdo nechtěl první inkasovat. Po opatrném začátku to byli v modrém hrající hosté, kteří jako první udeřili. V desáté minutě při úprku 3 na 2 Sedláček našel Tomáše Prokeše a ten krásně umístěnou střelou placírkou rozvlnil síť, 1:0 pro Gioiu.  Útočnou iniciativou dál oplývali hosté, kteří se po faulech „kavárníků“ poměrně často dostávali k přímým volným kopům. Jeden takový zahrával i Sedláček, ale bránu tím neohrozil. Kapitán domácích, brankář Hoda už se na výsledek nemohl dívat a v patnácté minutě jeden ze svých pověstných dlouhých nákopů nasměroval tak, aby mířil až do soupeřovy brány, jeho konkurent Jakub Prokeš však vycítil nebezpečí a tento pokus ohrozit svoji svatyni raději prodloužil na roh. Po rohu se domácí dostali do pár šancí, ale žádný z pokusů Svobody ani Langa gólem neskočil. Ve dvacáté minutě byli v šanci znovu hosté, rychlík Outrata našel Klimeše, ten si udělal prostor, ale mířil pouze nad bránu. Z protiútoku Café Bar Espaňa vedeným po lajně Langem se dostal míč před bránu k Rausovi, ale toho zblízka vychytal gólman. O minutu později byl u lajny Raus a míč se po jeho kontaktu s protihráčem dostal za čáru. Gioia sice reklamovala faul, ale „kavárník“ Raus mezitím hodil aut do hry a obránci, kteří spolu s gólmanem nebyli zcela koncentrovaní, nestihli zareagovat na hlavičkujícího Langa, který takto na začátku 27. minuty srovnal na 1:1. Nespokojení hosté chtěli ještě do konce poločasu přiklonit vedení opět na svoji stranu, ale Lerch, který stál osamocený zády k brankáři, nezvládl zpracovat Klimešův balón a poločas tak skončil nerozhodně.

Do druhé půle Gioia vlétla jako uragán a Klimeš ranou levačkou ještě ve 31. minutě div, že neprotrhl síť, 1:2. Hosté byli „na koni“ a zdálo se, že jsou všude a prvních několik minut nepouštěli Café Bar Espaňa vůbec na svoji polovinu. Ve 37. minutě mířil po narážečce s Prokešem zblízka nepřesně Doubravský. Ve čtyřicáté minutě nahrál Prokeš na střed pokutového území Bártovi, ten vyzval dobře postaveného Sedláčka ke skórování a Matěj si v těchto situacích ví rady, 1:3. Náskok na 1:4 mohl 2 minuty na to zvýšit Klimeš, ale toho famózním zákrokem vychytal  Hoda. Po jeho zákroku hosté rozehráli rohový kop nakrátko, balón se dostal k před gólmanem postavenému Prokešovi a ten zblízka nedal Hodovi šanci. Zdálo se, že je rozhodnuto a přestože zbývalo ještě 20 minut, hosté už začali zakopávat balóny. První vážnou šanci domácích ve druhém poločase měl Lang čtvrthodiny po jeho začátku, ale Jakub Prokeš se v bráně zaskvěl vynikajícím zákrokem. Ve 47. minutě se po vzájemném šlapákovém souboji na rozhodčího obořil domácí Kučera a po zásluze si z blízka prohlédl červený kartónek. Přesilovku mohl využít Klimeš, ale jeho přízemní střelu pohotově vytáhl Hoda. Byli to ale oslabení domácí, kdo vstřelil branku. V 50. minutě pro ně vykřesal nadějí Gottwald – 2:4. Jestli si „kavárníci“ dělali ještě nějaké naděje na to zvrátit vývoj utkání, tak jim je definitivně vzal Prokeš, který po kombinaci až „do kuchyně“ završil svůj hattrick. Dvě minuty na to se řítil Sedláček sám na gólmana, ten zahrál rukou mimo pokutové území, ale rozhodčí správně ponechali výhodu, ze které Sedláček zvýšil na 2:6. Skóre a svůj hattrick završil Sedláček v 57. minutě a zápas tak po dominanci hostů ve druhém poločase skončil 2:7.

Domácí si tedy po remíze v předešlém kole připsali tentokrát prohru a v tabulce tak spadli až na 3. místo. Gioia, která má o zápas méně, je o jednu příčku níže.

Café Bar Espaňa – Gioia Brno 2:7
Lang David, Gottwald Radek – 3 Prokeš Tomáš, Klimeš Milan, 3 Sedláček Matěj

- Jan Šimůnek -