5.kolo - Gioia znovu neměla slitování, tentokrát vypráskala PROTECTION.CZ

13.03.2012 10:07

Jeden ze šlágrů pátého kola nabídl střetnutí dvou celků, které se v minulé sezóně snažily procpat do elitní čtverky. Neúspěšně. Gioia skončila pátá, PROTECTION šestý. V sezóně letošní se ale cesty obou klubů poněkud rozešly. Zatímco Gioia stoupá tabulkou, a někteří odborníci ji dokonce tipují na spolufavorita soutěže, PROTECTION se topí ve středu pelotonu a s lepším umístěním to nevypadá příliš reálně. I vloni oba vzájemné duely ovládla dnes domácí Gioia a tak bylo jasné, kdo je zde favoritem.
 
Jako první zahrozila ve 2. minutě Gioia. Pernica potáhl akci po pravém křídle, a bránící Grmela si málem vstřelil vlastní gól, nakonec však míč ještě zastihl a odvrátil na roh. Na druhé straně z úhlu nebezpečně pálil Klusák, s jeho pokusem si poradil gólman. Činil se i brankář hostí, když se k odraženému míči dostal Macko a připravil pozici pro Pernicu. Jeden z klíčových momentů přišel ve 12. minutě. To se na polovině hřiště ocitl u míče naprosto osamocený Klimeš, který se pokusil přelobovat vyběhnuvšího gólmana. Krajíček jeho pokus vyrazil nad břevno, stál však mimo vápno a za přímé zmaření branky dostal červenou kartu. Na jeho místo nastoupil Balabán, který se k utkání dostavil později, jeho celek ale čekalo pětiminutové oslabení. Kromě toho samozřejmě také přímý kop, k jehož exekuci se postavil Prokeš a tvrdou ránou orazítkoval tyč. Tentýž počin si zopakoval o minutu později, kdy jej našel Bárta, a jeho tečovaný pokus se znovu otřel o brankovou konstrukci.  Celou přesilovou hru sehrála Gioia bravurně, a pro hosty nebylo z pevného zámku úniku. Vše vygradovalo v 16. minutě, kdy si Klimeš narazil s u rohu stojícím Bártou a ze středu trefil přesně k tyči – 1:0. Na druhé straně se o odpověď pokusil Hruška, jeho přízemní pokus zlikvidoval gólman. Stejně si vedl i strážce domácí svatyně poté, co Macko vybídl ke skórování Outratu. Ve 25. minutě se dostal k míči Doubravský, kličkou se zbavil obránce, a předložil míč před prázdnou branku Milanu Klimešovi – 2:0. Doubravský poté při přečíslení dvou proti jednomu našel Prokeše, jeho zakončení vyrazil Balabán. Minutu před koncem poločasu se zjevil sám před brankářem Bohumír Doubravský, elegantní kličkou se jej zbavil a doklepl do opuštěné klece – 3:0.
 
Ve 32. minutě našel Prokeš Klimeše, jeho pokus brankář vyrazil znovu přímo k nohám Prokeše, a ten nezaváhal – 4:0. O tři minutky později přišlo snížení. Logara rozehrál trestný kop poblíž rohového praporku, míč nečekaně prošel až k Tomáši Dosedlovi, a ten mířil do prázdné branky – 4:1. Jenže neuběhlo ani šedesát sekund a domácí znovu odskočili. Klimeš roztáhl hru do křídla na Doubravského, ten z první poslal nabídku do vápna, a Matěj Sedláček si s ní bez problémů poradil – 5:1. O chvíli později se po nedůrazné hře obrany dostal k odraženému míči Milan Klimeš a bez váhání jej poslal na místo určení – 6:1. Prokeš poté vyslal do samostatného úniku Sedláčka, ten se kličkou zbavil gólmana, míč mu však na poslední chvíli utekl. Ve 42. minutě ztratil zbytečně Macko, Hruška přiťukl Stanislavu Klusákovi, a ten trefil přesně do šibenice – 6:2. Prokeš poté prováhal velkou příležitost, když při brejku dvou na brankáře tak dlouho čekal, až ho míče zbavil obránce. Následný rohový kop ale rychle rozehrál Doubravský a Tomáš Prokeš si efektní patičkou spravil chuť – 7:2. Další branku mohl přidat hned vzápětí, v těžké pozici ale trefil z první pouze tyč. A tak přišel gól na druhé straně. Klusák odcentroval, těsně před brankářem tečoval míč Martin Puček, a ve 45. minutě to tak bylo 7:3. Klusák poté hezky loboval gólmana Prokeše, jeho pokus ale zastavilo břevno. V 51. minutě vysunul Prokeš Klimeše, který nekompromisní ranou k tyči zvýšil na 8:3. Domácí útočné komando si spolupráci zopakovalo o tři minuty později. To Klimešův aut dolétl až k osamocenému Prokešovi, a ten znovu neměl problém se zakončením – 9:3. Doubravský se poté ocitl v dobré střelecké pozici, ale jak je jeho zvykem, hledal ještě lépe postaveného spoluhráče. Tomáš Prokeš dnes již poněkolikáté napálil pouze tyč. V 57. minutě domácí dlouho i s gólmanem poklidně rozehrávali na vlastní polovině, aby poté z čista jasna udeřili. Prokeš našel Doubravského, ten Romana Outratu, a pro něj již nebyl problém přidat jubilejní desátý gól – 10:3. Vysoký dlouhý nákop na druhé straně uklidil Hruška svým volejem na tyč. Poslední slovo však měli znovu domácí. Prokeš ještě chvíli před koncem našel před prázdnou brankou Matěje Sedláčka – 11:3.
 
Gioia si připsala další výhru a neohroženě stoupá tabulkou. Znovu tak utvrdila v tom, že by se mohlo jednat o černého koně soupeře. Vepředu opět řádilo útočné duo Klimeš – Prokeš, proti němuž téměř žádný soupeř nenajde obrany. V minulém zápase tito dva nastříleli dohromady devět branek, dnes sedm. Za dobrými výsledky však stojí výborný herní projev celého mužstva. Oproti tomu PROTECTION se příliš nevytáhl. V minulém kole těsně podlehl Cordobě, tentokrát dostal od Gioii pěkně naloženo. Klub, který se před žádnou sezónou netají smělými ambicemi, tak nyní již od úvodu značně ztrácí.
 
Gioia Brno – PROTECTION.CZ 11:3 (3:0)
Branky: 16., 25., 37. a 51. Klimeš Milan, 32, 44. a 54. Prokeš Tomáš, 36. a 60. Sedláček Matěj, 29. Doubravský Bohumír, 57. Outrata Roman – 35. Dosedla Tomáš, 42. Klusák Stanislav, 45. Puček Martin
 
-Michal KAŠPÁREK-