22.kolo - Gioia nedala Nedece šanci, uhájila třetí příčku a může se těšit na Mistrovství ČR

16.06.2012 00:02

 

Do posledního kola se přehouply boje v SIMOST Superlize a v jednom z posledních klání se střetly celky Nedeky a Gioii. Domácí si neprochází snadným obdobím, série porážek čítá už pět zápasů. Příčiny lze hledat například ve velmi špatné docházce v posledních utkáních. Nedeka bez ohledu na případný bodový zisk obsadí 9. pozici. Hostující Gioia má na rozdíl od domácích o co hrát. Třetí příčku, zajišťující Mistrovství České republiky v malé kopané, může obsadit pouze jeden z dvojice Gioia a Café Bar Espaňa a jelikož si právě Café Bar v posledním utkání připsal tři body za těsnou výhru nad PROTECTION.CZ, poskočil před Gioiu na třetí příčku a jeho hráči budou s napětím sledovat večerní duel aktuálně největšího soka. Jiný výsledek, než výhra Gioii, by znamenal setrvání Café Baru na třetí pozici. Gioia se však může pyšnit dobře předváděnou hrou v posledních utkáních a při vidině účasti na republikovém mistrovství má v posledním kole o motivaci postaráno a určitě nepoleví.
 
Do hostující branky se postavil Zdeněk Kotoul, tradiční brankářská jednička a prezident Gioii Jakub Prokeš čekal na lavičce na případnou šanci zasáhnout do utkání v poli. Nedeka opět neměla nikoho na střídání, i proto musela zvolit velmi defenzivní pojetí hry a bránění v těsné blízkosti pokutového území. Hosté, nastěhovaní na útočné polovině, si první šanci vytvořili ve 2. minutě. Na přihrávku Sedláčka z rohu hřiště si do hlouby pokutového území seběhl Doubravský, efektním zakončením patou ale trefil jen brankáře Jiránka. Ten se poté jenom ohlédl za střelou Outraty, která skončila na pravé tyči. Gioia nabídla první příležitost domácím díky nepřesnosti v rozehrávce. Té využil rychlonohý Magnussan a od půlky hřiště upaloval na Kotoula. Přízemní střelu ale poslal těsně vedle brány. Hra se tak mohla znovu přesunout na polovinu Nedeky, kde se do zakončení z rohu vápna prodral Outrata, naštěstí pro Jiránka však trefil svižnou střelou právě prostor, kde se domácí brankář pohyboval. Další střelecký pokus zaznamenal aktivní Outrata ve 13. minutě, z hranice pokutového území ale trefil už podruhé v zápase pouze pravou tyč. Pozornost Jiránka poté prověřil z dálky Navrátil, gólman byl ale na místě a střelu vyrazil. V 16. minutě doputovala Navrátilova křížná přihrávka od brankové čáry až na roh vápna k Outratovi, ten znovu zkusil štěstí a tentokrát jeho technický pokus zapadl přesně do protějšího horního rohu brány – 0:1. Další branku mohl přidat Doubravský, když se uvolnil do středu hřiště, jeho přízemní ránu však vykopl Jiránek. Nepřišel si na něj ani Navrátil, kterému proti noze nabil Lerch. Před koncem poločasu se ještě o zakončení v podobě přehození brankáře pokoušel Outrata, jeho lob ale skončil kousek nad břevnem. V úplném závěru prvního poločasu o sobě dala vědět i Nedeka, když Marian Kaláb prostrčil na hranici vápna míč Magnussanovi, avšak ten poslal míč těsně vedle.
 
Před začátkem druhé půle hosté věděli, že pokud budou pokračovat jako v prvním poločase, o vítězství těžko přijdou. A s tím také do druhého dějství vstoupili. K prvnímu ohrožení brány se dostal Outrata, když byl nikým nehlídán osamocen ve vápně, trefil však pouze Jiránka. Poté se přes dva obránce kolem brankové čáry prosmýkl Doubravský, přihrál Tomáši Prokešovi, ale ten znovu mířil jenom do brankáře. Pro toho připravil další práci Doubravský, když vystřelil ze strany, Jiránek byl opět na místě a vyrazil míč na roh. V 38. minutě se první střely na bránu dočkala i domácí Nedeka. Veselíkův nepříliš důrazný pokus ale v pohodě ukryl do svých rukavic Kotoul. A na pozoru musel být znovu domácí gólman, který pohotově vykopl Navrátilovu dělovku směřující do sítě. I další střela, tentokrát bodlem v podání Lercha, skončila na připraveném Jiránkovi, který tentokrát míč vyrazil na roh. Po něm se po sérii přihrávek dostal míč na střed hřiště k Mičkovi a ten nedal Jiránkovi šanci, když se trefil k tyči do horní poloviny branky – 0:2. Tato branka přinesla Gioii větší klid, což se také odrazilo na hře v dalších minutách. Necelé dvě minuty po druhém gólu přihrál Tomáš Prokeš od brankové čáry na hranici pokutového území Sedláčkovi a ten i s jemnou tečí obránce překonal Jiránka potřetí – 0:3. Povedenou pasáž hry zakončila rychlá kombinace na jeden dotek, na jejímž konci se po přihrávce Doubravského ocitl Outrata osamocen u pravé tyče a zaznamenal druhou branku v zápase – 0:4. Na hřišti se poté objevil i Jakub Prokeš se snahou vstřelil svoji premiérovou branku sezony, i brankář Kotoul rozehrával míče z poloviny soupeře a v poklidně hraných závěrečných minutách už oba týmy čekaly na závěrečný hvizd, který přišel po protiútoku Nedeky, kdy Magnussan netrefil opuštěnou branku a Gioia mohla začít slavit bronzovou pozici.
 
Závěrečné utkání Nedeky s Gioiou lze shrnout velice krátce. Od úvodních minut byli hosté nastěhováni na polovině domácích a pouze se čekalo, kdy se jim podaří překonat jejich obranu. Té se vedlo ve spolupráci s brankářem nad očekávání dobře, v poločase tak hosté vedli pouze o jednu branku a přihlížející hráči Café Baru stále měli malou naději. Po pauze se obraz hry nezměnil, Gioii se však podařilo vstřelit více branek a bylo rozhodnuto. Jak bylo napovězeno v úvodu, vítězství posunulo Gioiu na třetí pozici v konečné tabulce SIMOST Superligy a její hráči se tak mohou těšit na Mistrovství České republiky v malé kopané.
 
Nedeka Brno – Gioia Brno 0:4 (0:1)
Branky: 16. a 46. Outrata Roman, 42. Mičko Jakub, 44. Sedláček Matěj
 
Řekli po utkání:
 
Bohumír Doubravský (útočník, Gioia Brno): „Nedeka od začátku jenom betonovala, my měli i tak hodně střel a šancí a měli dát více gólů a rozhodnout dřív, hlavní je ale výhra a třetí místo.“
 
-Martin Chroust-