2. Kolo - Gioia zvládla těžký duel se Surfinem a připsala si první výhru

13.03.2012 10:03

Vypadá to, že domácí Surfin šel do sebe a k nadcházející sezóně hodlá hned od začátku přistoupit zodpovědně. V prvním kole obstaral jeho duel s ambiciózní Cordobou letošní superligovou premiéru, a po kvalitním výkonu se Surfin dočkal tří bodů. To k Gioii byl los úvodního kola o poznání krutější a přisoudil jí jednoho z nejtěžších soupeřů - RKM Tango Brno. V tradičně velmi vypjatém střetnutí se však mladíci v bílém nedali zastrašit a favorita trápili do posledních chvíle. Rozhodující branka padla po rychlém protiútoku až dvě minuty před koncem. Za prohru 2:3 se ale Gioia určitě nemusí stydět, naopak výkon byl dobrým příslibem do budoucna. Před nadcházejícím duelem byla brána jako favorit právě ona.

 
Jako první na sebe upozornil Klimeš, který se opřel do míče ze solidní vzdálenosti, a dokázal pořádně vystrašit gólmana. Následný rohový kop poslal Doubravský přesně na Prokeše, ten však v rychlosti nezvládl trefit branku. Na druhé straně našel Selingr Veselého, před nímž byla už poloprázdná branka, do jeho zakončení se ale stihl vrhnout Prokeš a skvěle jej zlikvidoval. Aktivní Milan Klimeš poté vystihl rozehrávku a přečíslení dvou proti jednomu sám zakončil, jeho pokus však mířil těsně nad. Ve 12. minutě už přišla první branka a postarala se o ni hostující Gioia. Matěj Sedláček získal míč, poslal jej na Prokeše, který chvíli počkal, poté vrátil pod sebe znovu Sedláčkovi, a ten s přehledem zakončil – 0:1. Ještě v téže minutě se hosté řítili do dalšího přečíslení. Klimeš dlouho táhl akci sám, přestože na druhé straně si vytrvale žádal míč před prázdnou bránou stojící Doubravský, dostal jej však pozdě a dobíhající obránce mu zakončení znemožnil. Domácí zahrozili střelou Machoty, tu zlikvidoval gólman a dorážka Rašky mířila vedle. Fotbal nahoru – dolů neustával a horko bylo znovu před brankou Surfinu. Krásnou kombinaci po ose Klimeš – Prokeš – Doubravský zakončil poslední jmenovaný střelou do břevna. O chvíli později Doubravský zachytil rozehrávku, přihrál Sedláčkovi a jeho na půl střela, na půl přihrávka skončila přesně mezi pravou tyčí a klouzajícím Doubravským. V 17. minutě už domácí kapitulovali. Prokeš našel Matěje Sedláčka, ten se kličkou zbavil brankáře a pohodlně svojí druhou trefou v zápase zvýšil na 0:2. Jenže neuběhlo ani šedesát sekund a bylo sníženo. Milan Raška z úhlu centroval a dobíhající obránce si            ve spolupráci s gólmanem nešťastně srazili míč do branky – 1:2. A ve 22. minutě bylo hostům ještě hůř. David Gruber potáhl akci na střed a orazítkoval tyč, k následné dorážce se poté dostal Tomáš Selingr a ten už zamířil přesně – srovnáno, 2:2.

A pokračovalo se v rychlém sledu. Kapitán Outrata chytře vyslal Doubravského, tomu se ale míč zamotal mezi nohama a místo úprku tváří v tvář gólmanovi musel zastavit a zkrotit jej. Dokázal ještě vrátit přihrávku Outratovi, na toho si ale počíhal Marek Gruber v brance domácích. U rohu hřiště kombinovali „na pětníku“ Outrata s Klimešem, druhý jmenovaný poté odcentroval na Doubravského, který svůj mohutný náběh zakončil krásným volejem do tyče. Do poslední příležitosti se dostal Klimeš, jenž svoji kličkovanou mezi obránci zakončil střelou, s níž si poradil gólman. Skóre poločasu, který nedopřál hráčům ani divákům chvíli klidu, bylo tedy 2:2.
 
To nástup do půle druhé byl o poznání opatrnější. První šance přišla až ve 38. minutě, zato byla rovnou gólová. Tomáš Prokeš vyslal Doubravského s Klimešem do přečíslení dvou proti jednomu. První jmenovaný přihrál, druhý si ještě vylepšil pozici kličkou a zavěsil – 2:3. Surfin se pokusil kontrovat, po přetaženém rohu ale Selingr nepropálil Prokeše. Na druhé straně to dvakrát přízemní křížnou ránou zkoušel Pernica, v obou případech vyrazil brankář na roh. Akci dvou proti dvěma vyřešil Doubravský přihrávkou na Sedláčka, tomu se nepodařilo propasírovat míč do branky ani nadvakrát. V 51. minutě se postaral o pozdvižení David Gruber, který rozehrál roh a míč nikým netečován zazvonil o vzdálenější tyč, div se od ní neodrazil za brankovou čáru. Na první pohled se zdálo, že autorovi spíše nevyšel centr, než, že by se snažil o přímé ohrožení branky, ale kdo ví, jaký byl skutečný záměr. O minutu později tvrdě vypálil Veselý, brankář byl pozorný. V 53. minutě se hosté vřítili do otevřené obrany, Klimeš nahrál Tomáši Prokešovi a ten střelou podél gólmana zvýšil na 2:4. Ihned za minutu to po sporném momentu bylo znovu o jediný gól. Ve vzdušném souboji nejspíš Machota fauloval Sedláčka, který zůstal ležet na hranici vápna, hra ale pokračovala a odražený balón vrátil tvrdým volejem do branky Tomáš Selingr – 3:4. Veškerou snahu Surfinu o vyrovnání ale utnul taktický faul Davida Grubera, který obdržel druhou žlutou a na závěrečné minuty poslal svůj tým do čtyř. Gioia si už však výhru bez problémů pohlídala.
 
Superliga nabízí přesně to, co si od svého zúžení slibovala – větší porci vyrovnaných a atraktivních zápasů.  V tomto byla přeci jen o něco lepším týmem favorizovaná Gioia a tak si připisuje spravedlivé tři body. Přesto se v souboji s houževnatým soupeřem musela bát o výsledek do posledních minut, což je pro oko diváka jedině dobře. Po dvou odehraných kolech mají tedy oba celku po třech bodech.
 
Surfin Brno – Gioia Brno 3:4 (2:2)
Branky: 18. Raška Milan, 22. a 55. Selingr Tomáš – 11. a 17. Sedláček Matěj, 38. Klimeš Milan 53. Prokeš Tomáš
 
-Michal KAŠPÁREK-