18.kolo - Těsná výhra Tripoli nad Gioiou

04.06.2012 01:26

18. kolo SIMOST Superligy proti sobě svedlo dva soupeře ze špičky tabulky – vedoucí Tripoli hostilo třetí Gioiu. Podzimní střetnutí těchto mužstev dopadlo vítězně pro Tripoli, tehdy padlo sedm gólů a osm karet. Přestože byl lídr a úřadující mistr nejvyšší soutěže papírovým favoritem, nic neměl jisté. Vždyť Gioie se podařilo na začátku jarní části obrat o body Tango!

Začátek utkání mnoho zajímavých akcí nepřinesl. Byli jsme pouze svědky lehkého oťukávání a opatrné ofenzivní hry z obou stran. Šlo o jednoznačně vyrovnané utkání, avšak v úvodní části měla lehkou útočnou převahu přeci jenom Gioia. V 15. minutě poprvé zahrozil hostující Tomáš Prokeš, ale kromě toho, že jeho střela mířila pouze do břevna, ji přerušil rozhodčí, který odpískal faul v neprospěch Gioii. V 16. minutě se mohl prosadit další hráč hostujícího celku – do těsné blízkosti brány se dostal Doubravský, ale úhel, ze kterého střílel, byl již příliš ostrý a jeho pokus tak brankář zlikvidoval. Ve 20. minutě využili brejku hráči Tripoli, konkrétně Hanák se Suchým postupovali na pravé straně, ale druhý jmenovaný v jasné pozici branku minul. Ve 25. minutě se domácí Kulička zbavil obránce, efektivní patičkou posunul na Hanáka, ale ten stejně jako v předchozím případě tutovku neproměnil. Ve 26. minutě zkoušel Hanák překvapit Jakuba Prokeše hájícího bránu Gioii střelou ze značné dálky, gólman byl však připraven a i tentokrát nedovolil útočníkovi Tripoli skórovat. Konec poločasu však znovu patřil hostům. Ve 28. minutě se po levé straně probil Navrátil a vystřelil z úhlu. Balón se od brankáře odrazil k volnému Tomáši Prokešovi, ale jeho střela rozvlnila pouze boční síť. Ve 30. minutě pak Mičko posunul míč na Doubravského postaveného ve vápně soupeře, ale díky skvělé práci obránce, jenž mu skluzem vyškrábl míč do bezpečí, ani nezakončil. Po velmi opatrném prvním poločase, kde jsme měli možnost vidět šance až ve druhé patnáctiminutovce, se tedy měnily strany za bezbrankového stavu.

Ve 33. minutě se začalo utkání lehce přiostřovat. Outrata velmi ostrým skluzem poslal k zemi Hanáka, který si to ovšem nenechal líbit a bezprostředně poté, co se zvedl ze země, odpověděl kopnutím balónu přímo do hostujícího kapitána. Rozhodčí snad ani nemohl jinak, než na obou stranách udělit žluté karty. Celá situace měla ale ideální rozuzlení, oba aktéři nakonec zchladili hlavu a vše si v okamžiku vyříkali. Ve 37. minutě prozatím největší šanci zápasu spálil domácí Suchý, když ve skluzu usměrnil přihrávku od Karaffy do levé tyče. Na druhé straně zase Mičko rozehrával přímý kop, míč napálil k pravé tyči, ale gólman tento jedovatý projektil pokryl. Ve 41. minutě se Tripoli dostalo do přečíslení 3 na 9, na konci akce byl Cupák s Kuličkou, ten ale trefil pouze brankáře, od něhož se střela odrazila na roh. Ve 43. minutě se pak v samostatném úniku ocitl hostující Mičko, šanci mu však překazil vyběhnuvší gólman. Ve 45. minutě se hra vrátila znovu před bránu Gioii. Kulička poslal famózní přihrávku na hranici vápna, kde stál Hanák. Ten vystřelil a užuž viděl míč v síti, ten se ale nakonec zasekl na brankové čáře mezi nohama gólmana. Pak ale přišla 49. minuta a skvělá souhra Tripoli. Akci nastartoval Švihálek, který poslal balón Kuličkovi, ten posunul na Hanáka stojícího u levé tyčky, který byl ve výhodné palebné pozici. Jeho první střelu ještě Prokeš stačil vyrazit, na dorážku už však byl krátký a velký tlak z posledních minut tak Tripoli proměnilo ve vedoucí branku. Gioia se s takovýmto výsledkem smířit rozhodně nechtěla. V 51. minutě jsme se o tom přesvědčili díky značné útočné aktivitě Mička, který se doslova prodral až k vápnu. Jen škoda zakončení, jeho střela bránu těsně minula. V 53. minutě se pak na bránu domácího celku řítili dokonce tři hráči, finální přihrávce však chyběla přesnost a míč nakonec skončil v autu. Díky tomu, že Gioia vsadila vše do útoku, se domácím naskytlo mnoho prostoru pro brejky. Po jednom z nich se sám před bránou objevil v 58. minutě Švihálek. Jeho první střela pouze orazítkovala tyč, s tou druhou si zase poradil gólman. V samém závěru zápasu ještě zkusil štěstí se střelou z velké dálky Pernica, ale i tento zoufalý pokus skončil v rukavicích brankáře Tripoli, který si společně s celým svým týmem o pár sekund později vyslechl závěrečný hvizd, jenž zpečetil těsnou výhru Tripoli v poměru 1:0.

Zápas se od minulého střetnutí těchto dvou mužstev kontrastně lišil. Až na pár drobných slovních potyček se hrálo v klidu a po vynikajícím výkonu obou defenzív rozhodl jediný gól. Pro Gioiu je to již třetí prohra v řadě, avšak stále zůstává na třetí příčce. Ztráta bodů by dnes pro Tripoli mohla znamenat značné problémy, nakonec ale uhájilo všechny tři a o 2 body tak vede tabulku před druhým Tangem, které má však o zápas míň. Tímto bych rád všechny pozval na přímý souboj o první příčku – 23. května v 19:00 na VUT vyzve Tripoli právě druhé Tango.

Tripoli Brno – Gioia Brno 1:0 (0:0)
48. Hanák, ŽK: Hanák – Outrata, Prokeš J., Doubravský

-Filip Vlček-