17.kolo - Gioia po dobrém výkonu porazila Espaňu 3:0

04.06.2012 01:24

Gioia po rekordní výhře nad Colgatem nezvládla duel na půdě Protectionu a v 17. kole ji čekal další těžký soupeř - Café Bar Espaňa. Espaňa dokázala vyhrát tři předchozí duely, na jaře prohrála jen jednou a v tabulce jí patřil pětibodový náskok na domácí. Gioia na jaře také prohrála jen jednou, navíc lépe zvládla podzimní utkání, které vyhrála 7:2 a v tabulce má na svého soupeře jeden zápas k dobru. Očekával se tedy napínavý a vyrovnaný souboj o třetí místo v tabulce.

Po hvizdu sudího Jelínka obstaral rozehrávku hostující tým Café Baru. Hosté hrající v bílo-černých dresech sice v úvodu více drželi míč na svých kopačkách, ale branku, stejně jako Gioia, v úvodních pěti minutách neohrozili. To se nepovedlo ani domácímu Doubravskému, jehož nebezpečnou střelu dokázal srazit na roh jeden z vracejících se obránců. Za hosty měl první velkou příležitost Pšikal, tváří v tvář Jakubu Prokešovi trefil ale jen tyč z vnějšku. Doubravskému se na druhé straně podařilo notně zamotat hlavy obráncům, ale nevypálil přesně. Následně to z dálky zkoušel Jašek, na brankáře si ale nepřišel. Hodně blízko ke gólu byla Gioia, po výhozu brankáře Espani, ke kterému se dostal Tomáš Prokeš a z první zkoušel umístit míč do brány. Čáslavský, který nahradil zraněného Hodu, se stihl na poslední chvíli vrátit a vyrazil povedený pokus forvarda Gioii na břevno. Nebezpečná byla nadále jen v červeném hrající Gioia, tečovaná střela kapitána Outraty trefila jen boční síť. Zajímavě vypadala také střela z dálky, kterou vyslal Jašek, naneštěstí pro Gioiu, trefila jen prostor, kde se pohyboval Čáslavský a skóre se tak stále neměnilo. Poté co hostující hráči přišli o balon, řítil se osamocen na brankáře rychlík Navrátil, brankář Espani se ale opět vyznamenal. Převahu Gioii mohl gólově vyjádřit také Outrata, který se na středu otočil s míčem a vypálil, Čáslavský ale dokázal míč špičkou kopačky vytěsnit. Po dlouhé době se na druhé straně připomněl Pšikal, jeho tečovaná rána, ale jen proskotačila vedle Prokešovy tyče. Ve 24. minutě viděl žlutou kartu, za nedovolený zákrok na Svobodu, Mičko. O dvě minuty později se uvolnil Navrátil, jeho střelu vyrazil Čáslavský, ležící Svoboda při svém pokusu míč odklidit do bezpečí, však trefil jen útočícího Mička, od nějž putoval míč do sítě. Gioia se tak několik minut před poločasem ujala vedení 1:0. O chvíli později už to bylo 2:0, odkop od brány Gioii přeletěl obranu Espani a Jakubu Mičkovi stačilo jen nastavit nohu. V poločase tedy domácí vedli 2:0.

První nebezpečí v druhé půli přišlo z přímáku Pešky, před kterým se rozestoupila zeď, ale záda Jaška nakonec poslala míč nad Prokešovu bránu. Po rohu na druhé straně vyplaval ve vápně osamocený Doubravský, trefil ale pouze tyč. Další akce patřila pro změnu hostům. Po pasu Svobody se mohl do zakončení dostat osamocený Peška, k zasažení míče mu scházeli centimetry. Poté hrála opět Gioia, v nadějné pozici se ocitl Navrátil, v poslední chvíli mu však míč ukopl Peška. Ve 44. minutě nachystal Mičko balon na střelu Doubravskému, toho ale zblokoval obránce. Následně se do zakončení dostal sám Mičko, hostujícího gólmana ale neprostřelil. Čáslavský podržel Espaňu i proti střele Doubravského, kterému předložil míč Navrátil. Ve 47. minutě napřáhl deset metrů od brány hostující Lang, jeho dělovka skončila na tyči. O minutu později dokázali utéct obraně Café Baru Mičko s Navrátilem a druhý jmenovaný to měl do prázdné – 3:0. Gólový potenciál měl také přímák T. Prokeše, který směřoval do levé šibenice, brankář Čáslavský na něj ale dosáhl. O korekci výsledku se snažil v bílém hrající Bárta, proti byl ale gólman Prokeš. Posléze ohrozil vlastní bránu Svoboda, který nastřelil domácího Outratu, od něhož putoval míč do tyče a následně do náruče Čáslavského. Hned trojice obránců se dokázal zbavit Doubravský, jeho následný lob však přeletěl branku. V závěru mohl završit hattrick Mičko, ale brankář hostí vyrazil jeho střelu na břevno. Gioia Brno tak brala tři body za vítězství 3:0.

Nutno říci, že to bylo vítězství zasloužené, Espaňa předvedla bezkrevný výkon a Prokeše dokázala ohrozit jen minimálně. Gioia si naproti tomu vypracovala velké množství příležitostí ke skórování a nebýt brankáře Čáslavského, mohla vyhrát i vyšším rozdílem. Café Bar Espaňa zůstává nadále na třetí příčce s dvoubodovým náskokem na Gioiu, ta má však v úvodu zmíněný zápas k dobru a na vedoucí Tango ztrácí 10 bodů. Příští kolo může mnohé napovědět o výsledné podobě tabulky na prvních čtyřech místech, Gioia totiž hraje na hřišti druhého Tripoli, zatímco Espaňa bude hostit souboj s vedoucím RKM Tangem Brno. Diváci se mají opravdu na co těšit.

Gioia Brno – Café Bar Espaňa 3:0 (2:0)
Branky: 26. a 29. Mičko Jakub, 48. Navrátil Jaroslav
 
Daniel Svoboda