16.kolo - PROTECTION zvládl přestřelku s Gioiu, kterou tak zdolal po dvou a půl letech

04.06.2012 01:21

Ve středu večer se na hřišti VUT konal jeden ze šlágrů 16. kola SIMOST Superligy, ve kterém se utkali PROTECTION.CZ a Gioia. Jednalo se o souboj ambiciózních týmů, které každý rok útočí na účast na mistrovství republiky. Domácí se před zápasem nacházeli na 6. pozici, hosté dokonce o dvě příčky výše se špičkou tabulky na dohled. V bráně PROTECTIONu se tentokrát nepředstavil tradiční gólman Tomáš Balabán, který kvůli zranění kotníku přišel svůj celek povzbudit pouze na lavičku náhradníků. Jeho místo mezi třemi tyčemi tak zaujal Jan Hruška. Domácí navíc nastoupili pouze v pěti hráčích do pole, tedy bez možností střídání. I to před zápasem favorizovalo Gioiu, která tradičně dorazila v hojném počtu a brousila si zuby na tříbodový zisk.

A roli favorita začali hosté naplňovat velmi brzy. Hned ve 3. minutě potáhl míč Stanislav Lerch, narazil si se Sedláčkem a přesnou střelu nedal gólmanovi šanci – 0:1. Následující minuty nepřinesly nic zajímavého. Gioia měla územní převahu, do vážnějšího zakončení se však nedostala, a tak další branka padla na druhé straně. Martin Kalina se ve 14. minutě krásně zbavil obránců a při přečíslení rázem mířil sám na brankáře. Jakub Prokeš ještě jeho první pokus zneškodnil, bohužel pro něj však vyrazil míč znovu k nohám domácího útočníka, a ten dorážel do prázdné branky – 1:1. Hned o dvě minuty později brankář Hruška dlouhým výkopem přesně vyslal Lukáše Němce, jenž utekl obraně a na dlouhou nohu dokázal gólmanovi zahrát na housle – 2:1. Kalina si poté při přečíslení dvou proti jednomu nevšiml nabíhajícího Grmely a vystřelil. Jeho pokus skvěle zneškodnil Prokeš. V 21. minutě byl sice faulován Lerch, míč se však dostal k volnému Tomáši Prokešovi a ten se v dobré pozici, jako tradičně nemýlil – 2:2. Ale odpověď přišla velmi rychle. Neuběhlo ani šedesát sekund, když navzdor zahuštěné obraně dokázal Grmela narýsovat přesný pas na Vanju Logaru a ten z první zametl míč do branky – 3:2. V závěru velmi záživného poločasu ještě pálil z otočky Prokeš, Hruška jeho pokus reflexivně vyrazil.
 
Do druhého poločasu vlétla Gioia s pořádným odhodláním. V rychlém útoku, do kterého se zapojili snad všichni hráči, našel Sedláček Outratu, ten centroval před branku, kde se ani přes pořádný závar nepodařilo nikomu z dua Prokeš – Lerch protlačit míč do sítě. Ve 33. minutě se dostal odražený balón k Lerchovi, ten zachoval chladnou hlavu, našel před brankou volného Tomáše Prokeše, který bez problémů uklidil do sítě – 3:3. O chvíli později si Lerch narazil s Doubravským, poté však přeběhl prostor před bránou a na gólovou přihrávku už nedosáhl. Doubravský se krásnou kličkou zbavil obránce a servíroval na Prokeše, který však z blízka neuspěl. A tak přišel trest na druhé straně. Běžela 44. minuta, když z vlastní poloviny rozehrál Grmela přesně na Martina Kalinu, ten se skvěle otočil okolo obránce a napálil míč přesně pod víko – 4:3. Kalina poté našel před brankou úplně volného Fouse, tomu ovšem tygřím skokem přistál pod nohama Jakub Prokeš a šanci zlikvidoval. Na druhé straně si Lerch narazil s Jaškem a z první pořádně vystrašil Hrušku, jenž ale zvládl vyrazit na roh. Ve 48. minutě domácí odskočili na rozdíl dvou branek. Logara našel autovým vhazováním Kalinu, který udržel na zádech obránce, míč vrátil a Vanja Logara trefil přesně k tyči – 5:3. Ale hosté se nevzdali. Konkrétně to byl Stanislav Lerch, kdo v 54. minutě po autu Jaška vypálil ze zákrytu, a míč se zastavil až v síti – 5:4. Gioia poté vytvořila zámek, ze kterého pro domácí nebylo úniku. Trvalo to dvě minuty, než si Stanislav Lerch navedl míč na střed a nekompromisně vypálil přesně do šibenice – srovnáno 5:5. Jenže hosté chtěli najednou moc. Cítili, že výhra je blízko a tak otevřeli obranu. Toho však trpělivý PROTECTION dokázal využít a v 57. minutě utkání rozhodl. Do rychlého brejku se vyřítilo duo Logara – Jakub Fous, první jmenovaný přihrál, druhý zakončil do prázdné branky – 6:5.

PROTECTION nastoupil, jak už bylo zmíněno, v počtu pouhých pěti hráčů do pole, přesto fyzicky do poslední minuty vydržel. Utkání navíc zvládl dobře takticky, když spoléhal na zabezpečenou obranu a podnikal nebezpečné kontry. Gioia nepředvedla vůbec špatný výkon, míč měla určitě častěji pod kontrolou, na body ale tentokrát nedosáhla. V dnešním duelu se zkrátka přiklonilo štěstíčko na stranu domácích, kteří po tříbodovém zisku poskočili na 5. pozici, hned za svého posledního soupeře.
 
PROTECTION.CZ – Gioia Brno 6:5 (2:2)
Branky: 14. a 44. Kalina Martin, 16. Lukáš Němec, 22. a 48. Logara Vanja, 57. Fous Jakub – 3., 54. a 56. Lerch Stanislav, 21. a 32. Prokeš Tomáš
 
-Michal KAŠPÁREK-