15.kolo - V Superlize se dějí věci. Gioia – Colgate 37:0. Rekordní výsledek zařídil střeleckým galapředstavením Tomáš Prokeš, když vstřelil 21 branek.

25.04.2012 11:34

V jednom z utkání 15. kola SIMOST Superligy se střetla mužstva, jež by se chtěla posunout na vyšší příčky tabulky. V jednom případě by se jednalo o atakování nejvyšších pozic, v případě druhém o posun ze sestupových míst. Zkrátka Gioia hostila Colgate. Jak již bylo řečeno, Gioia se pohybuje v první polovině tabulky, těsně za první trojicí, když jí se ziskem 32 bodů patří 4. pozice a má dvoubodové manko na třetí Café Bar Espaňa. Colgate je 11., tedy předposlední a situace pro něj začíná být velice vážná, jelikož má pouhých 6 bodů a ztráta na desáté Kašpary je sedmibodová. Dnes to bude pro hostující celek velice těžké a i vzhledem k posledním výsledkům se bude jen těžko rodit překvapení. Gioia je jasným favoritem a nebude chtít v honbě za příčkami nejvyššími zaváhat.
 
Že se naplní očekávání, bylo jasné ještě před úvodním hvizdem. K výkopu se na straně hostujícího Colgatu postavili jen tři hráči do pole a brankář a utkání tak směřovala k velkému debaklu. Při vší úctě k hostujícím hráčům muselo být všem jasné, že si s nimi domácí pohrají a bude tedy spíše otázkou, o kolik Gioia zvítězí.
 
Ihned po rozehrání se domácí nastěhovali před bránu Bartoně. Doubravský vrátil míč na hranici pokutového území Mičkovi, který napřáhl a svojí levačkou poslal míč k pravé tyči – 1:0. Ve 3. minutě zahájil svůj střelecký koncert Tomáš Prokeš, který pálil do odkryté brány opět po přihrávce od Doubravského – 2:0. Za další minutu Prokešovi předložil míč pro změnu Lerch a domácí útočník se nemýlil – 3:0. Čtvrtý gól vstřelil Lerch, když mu k pravé tyči předložil míč Mičko – 4:0. Stejně snadnou úlohu měl po Mičkově pasu i Prokeš, který stejně jako jeho spoluhráč doklepával do prázdné branky – 5:0. Do třetice asistoval Mičko u trefy Prokeše, když mu jako v předchozích situacích přihrál před prázdnou bránu – 6:0. To už se u hřiště objevil čtvrtý hráč Colgate Teamu, který se po rychlém převlečení zapojil do hry. Změnu ve hře to však podle očekávání nepřineslo. V 10. minutě se trefil Navrátil, když z otočky zamířil přesně mezi nohy Bartoně – 7:0. Stejný hráč poté přihrál Doubravskému a ten z kraje vápna rozvlnil hostující síť po osmé – 8:0. Doubravský následně podél brankové čáry přihrál z jedné strany na druhou Prokešovi a ten neměl znovu těžkou úlohu, když dorazil míč do opuštěné brány – 9:0. Stejně snadná úloha na něj čekala o chvíli později poté, co brankář Bartoň vyrazil proti Mičkovi, ten míč poslat na Prokeše a byla na světě první desítka – 10:0. Tu druhou načal kdo jiný, než Tomáš Prokeš, když mu tentokrát před prázdnou bránu přihrál Doubravský – 11:0. Svůj druhý gól v zápase vstřelil střelou k tyči v 19. minutě Navrátil – 12:0. Když se k míči dostal Jakub Mičko, většinou akce končila jeho přihrávkou spoluhráči před prázdnou bránu a gólem. Přesně tak si na Mičkovu nahrávku počkal v minutě 20. Jašek – 13:0. Ve 22. minutě se Prokeš ocitl poprvé v roli nahrávače, když k údivu všech z hranice pokutového území nevystřelil, ale ještě našel u pravé tyčky Lercha – 14:0. Při dalším útoku už Prokeš z hranice vápna napřáhl a míč zapadl přesně pod horní tyč – 15:0. Za další minutu se domácí kanonýr řítil na Bartoně zcela sám a střelou k tyči nedal hostujícímu brankáři šanci – 16:0. Tečku za prvním poločasem udělal Mičko, který napřáhl ze středu hřiště pravou nohou a trefil se přesně k levé tyči – 17:0.
 
Úvodní nápor druhé půle přečkávali hosté do 34. minuty, kdy Lerch našel přihrávkou pod sebe ve vápně Prokeše a ten vstřelil svůj jubilejní desátý gól – 18:0. Další přidal o minutu později, když mu před prázdnou bránu přihrál Jašek – 19:0. Dvacátou branku domácích vstřelil v 36. minutě Jakub Mičko a stejný hráč vsítil i další gól Gioii, když vystihl chybnou rozehrávku Colgatu a poslal míč k pravé tyči – 21:0. Svoji nejhezčí branku ze všech vstřelil ve 38. minutě Tomáš Prokeš, když se za hranicí pokutového území napřáhl ke střele a vymetl odrazem o tyč pravý horní kout Bartoňovi svatyně - 22:0. Z podobné pozice se trefil i v další gólové akci, když tentokrát poslal míč k pravé tyči po zemi – 23:0. Ve 42. minutě si v rychlosti narazil míč Mičko s Lerchem a z první ho svižnou střelou poslal pod břevno – 24:0. Poté se trefil opět Prokeš poté, co z levého kraje vápna zamířil levačkou přesně ke vzdálenější tyči – 25:0. Pro toto utkání po nezvykle dlouhém sólu, kdy běžel s míčem z vlastní poloviny až k hostující bráně, se na začátku poslední čtvrtiny utkání trefil Navrátil – 26:0. Následovala pak třikrát souhra Lercha s Prokešem, když prvně jmenovaný ve všech případech přihrával svému spoluhráči a ten se nejprve trefil z blízky do odkryté brány, poté napřáhl na hranici pokutového území a nakonec míč do sítě poslal znovu z prostoru u pravé tyče – 29:0. Kdo jiný než Prokeš poté završil třetí desítku vstřelených branek na kontě Gioii, když se přesně k tyči trefil střelou z hranice vápna – 30:0. To už bylo moc na hostujícího brankáře Bartoně, který rezignoval, opustil trávník a utkání musel dochytat Bočánek. Toho poprvé překonal Lerch, který doklepával do odkryté brány po přihrávce od Mička – 31:0. Lerch se trefil znovu i v 55. minutě, kdy potrestal chybnou rozehrávku zaskakujícího brankáře Colgatu střelou do prázdné brány – 32:0. Druhou asistenci v zápase si poté připsal Prokeš, když nahrál Mičkovi a ten ranou z pravé strany znovu rozvlnil síť – 33:0. Dlouho už neskóroval Prokeš, a proto se postavil k levé tyči, Doubravský mu z rohu pokutového území předložil míč a domácí forvard se nemýlil – 34:0. Jakub Mičko, nejpilnější nahrávač v domácím dresu, si svoji poslední gólovou přihrávku schoval do 58. minuty pro Stanislava Lercha, který doklepával do odkryté brány - 35:0. V 59. minutě zaokrouhlil svůj gólový účet na číslo 20 Tomáš Prokeš, když mu do lehké situace přihrál Lerch – 36:0. Poslední branku utkání vstřelil, jak jistě očekáváte, Tomáš Prokeš v poslední minutě hry a bylo to jak jinak, než doklepnutím míče do odkryté brány – 37:0.
 
Po celou dobu hry byli domácí nastěhování kolem pokutového území Colgatu a pouze hledali míči cestu do sítě. Většina šancí končila přihrávkou před odkrytou bránu nebo střelou nejdále z hranice pokutového území. Skóre mohlo být i vyšší, protože přesně desetkrát Gioia nastřelila konstrukci brány a v dalších několika případech zasáhl brankář Bartoň. Ač to bude znít zvláštně, i Tomáš Prokeš mohl mít na kontě ještě více branek, jelikož několikrát nemířil přesně v jasné šanci. Podobný průběh a dění kolem Superligového utkání by čekal málokdo, a tak se hodí vyzdvihnout pětici hostujících borců, která bez sebemenší šance zápas se ctí odehrála. Gioia po 15. kole drží i nadále 4. příčku za Café Barem Espaňa, který v souběžně hraném utkání přehrál Karlsberg. Zbytečné je asi zmiňovat, že se do čela střelecké tabulky SIMOST Superligy vyšvihl Tomáš Prokeš, když má se 41 brankami desetigólový náskok na svého podzimního spoluhráče Milana Klimeše.
 
 
Gioia Brno – Colgate Team 37:0 (17:0)
Branky: 1., 25., 36., 37., 42. a 56. Mičko Jakub, 3., 4., 7., 8., 14., 16., 18., 23., 24., 34., 35., 38., 40., 45., 49., 51., 52., 53., 57., 59. a 60. Prokeš Tomáš, 5., 22., 54., 55. a 58. Lerch Stanislav, 10., 19. a 46. Navrátil Jaroslav, 12. Doubravský Bohumír, 20. Jašek Marek
 
-Martin Chroust-