14.kolo - Gioia na hřišti Naturalu neztratila a může tak stále bojovat o prvenství

18.04.2012 11:47

V neděli v deset hodin dopoledne se na hřišti na Jihomoravském náměstí potkaly Natural 95 a Gioia Brno, ovšem nikoliv náhodou, nýbrž v rámci 14. kola brněnské Simost Superligy v malé kopané. Natural na jaře ještě nevyhrál a po slibném podzimu začíná pomalu klesat tabulkou, ovšem sestup mu nehrozí, leda by se snad manažerem Colgate Teamu stal Ivan Horník. Gioia, která hrála na jaře zatím dva zápasy, může být spokojenější. V prvním duelu dokázala remizovat s vedoucím Tangem a ve druhém utkání, o kterém se dočtete níže, si také nevedla špatně. V tabulce jí patří čtvrté místo se ztrátou pěti bodů na lídra soutěže.

Naturalisté (prosím neplést s naturisty) nastoupili k utkání v zelené sadě dresů. Gioia, jejímž titulárním sponzorem je patrně brněnské wellness a relax studio, se oblékla do červené. Nechyběli ani rozhodčí v modročerné kombinaci a mohlo se tedy přistoupit k utkání.

Vzápětí po rozehrání se ke střele propracoval Bohumír Doubravský z týmu Gioia, mířil však jen těsně vedle pravé tyče. Další nebezpečí pro bránu domácích přišlo v páté minutě, se střelou Slavíka si však poradil Kopečný. Hosté to proti konsolidované obraně zkoušeli individuelně, ale nedostávali se k zakončení. Dlouhý míč, který z obrany poslal na Mička kapitán hostí Lerch, znamenal určitou změnu. A změna to byla pozitivní, neboť Mičko, který se ocitl na okamžik nestřežen, zpracoval míč a přehodil vyběhnuvšího Kopečného – 0:1. Záhy mohl odpovědět Indráček, domácí dvojka se ve vápně dostala k míči, ale v dobré pozici mířila mimo tyče. Jedenáctá minuta přinesla střelu Doubravského, ale Kopečný ji úspěšně zlikvidoval. Pak zahrozil domácí kapitán a nejlepší střelec týmu Radim Stolař, obešel si brankáře Jakuba Prokeše, ale vracející se obránce zblokoval jeho střelu na tyč. Gioia má více ze hry, ale nedaří se jí akce dotáhnout až k zakončení, Natural spoléhá na rychlé protiútoky, ze kterých dokáže být nebezpečný. V 19. minutě se do samostatného úniku dostal hostující Slavík, na brankáře Kopečného si však nepřišel. Za Natural se následně pokoušel prosadit Herzán, který byl také sám před gólmanem, jeho obstřel se ale do brány nevešel. Nebezpečí pro branku hostů znamenala také akce z 27. minuty, kdy se po spolupráci s Gruberem, dostal do zakončení Nekula a Prokeš si připsal výborný zákrok. V závěrečných třech minutách si ještě jednu příležitost vytvořila Gioia a to příležitost gólovou. Přečíslení tři na dva dokázal po přihrávce Lercha zužitkovat Doubravský. Nula dva takový byl tedy poločasový stav. Gioia byla v první půli aktivnějším týmem, ale mnoho jejich akcí skončilo bez zakončení nebo mimo bránu. Natural měl několik výborných příležitostí, ale nedokázal ani jednu proměnit. Z tohoto pohledu bylo tedy poločasové vedení hostů zasloužené.

Pojďme na druhou půli. V ní si první dvě střelecké příležitosti připsal za hosty hrající Mičko. Poprvé mířil vedle a podruhé jeho projektil zkrotil Kopečný. Domácí brankář se zaskvěl také proti ráně Slavíka, následnou dorážku nezvládl Doubravský, když trefil pouze tyč odkryté brány. Gioia na hřišti dominovala i nadále a tak se mohl, po přihrávce Tomáše Prokeše, dostat do dobré příležitosti dostat Mičko, domácí brankář byl však pět na místě. O čtyři minuty později se zkoušel prosadit nejlepší kanonýr hostů Tomáš Prokeš osobně, radost mu však překazil svým zákrokem Kopečný. Obdobně dopadl souboj zmíněných aktérů i o chvíli později. A do třetice příležitost Prokeše, který dorážel střelu Mička, ležícího gólmana však nepřehodil a u spoluhráčů se to snažil vyžehlit slovy: „Těžký kop“. Nyní se pohybujeme již kolem 50. minuty a poté co Natural přežil šance Gioii se do úniku dostal David Gruber. Gruber se nechtěl nechat doběhnout některým z obránců, napřáhl tak raději už několik metrů od brány a přízemní střelou k tyči překonal Jakuba Prokeše - 1:2. Vrátit dvougólové vedení hostům zkoušel po rozehrávce Mičko – neúspěšně. Lépe se dařilo Tomáši Prokešovi, který dostal od Mička přihrávku před prázdnou bránu a uklidil míč do sítě. Prokeš měl na svědomí také čtvrtý gól svého týmu, po standardní situaci Jaška se prosadil z otočky a byl to jeho dvacátý gól v této sezóně. Záhy padl do sítě Naturalu ještě pátý gól, po spolupráci se Slavíkem se prosadil Doubravský. V 57. minutě mohli domácí alespoň snížit. Po chybě gólmana se k míči dostal Gruber, otřel jej však pouze o tyč branky. Utkání tak skončilo vítězstvím hostujícího celku v poměru 5:1.

Natural byl v první půli Gioii důstojným soupeřem a kdyby proměnil své příležitosti, mohl ji i vyhrát, avšak v druhé půli směrem dopředu neexistoval a mohl tak stěží pomýšlet na body. Nejlepším hráčem domácího celku tak byl zřejmě brankář Vladimír Kopečný. Hosté mohli svých neproměněných šancí litovat, obzvlášť poté co snížil Gruber, závěr zápasu však ovládli i gólově a tak si odvezli zasloužené tři body.

Situaci obou mužstev jsem zmínil již v úvodu, tedy snad doplním jen, že „Devadesátpětce“ momentálně patří 8. místo s dvanáctibodovým odstupem na sestupové pozice. V příštím kole zajíždí tento tým na hřiště RKM Tango Brno. Gioia přivítá Colgate Team, který zatím dokázal získat body jen kontumačně.

Natural 95 – Gioia Brno 1:5 (0:2)
Branky: 49. Gruber David – 8. Mičko Jakub, 28. a 56. Doubravský, 52. a 55. Prokeš Tomáš

Daniel Svoboda