10. kolo SIMOST SUPERLIGY

15.03.2011 00:34

Domácí Gioiu od hostujícího Colgate Teamu dělily před vzájemným střetnutím dvě příčky a celkem 6 bodů, hosté však měli dva zápasy k dobru. Navíc zatímco domácí v posledním utkání utrpěli ostudnou porážku 1:7 proti Bohunicím, Colgate měl v zádech dvě vítězství v řadě. Kromě blízkého postavení v tabulce mají obě mužstva i několik dalších společných znaků. Jedná se o dva týmy s vůbec nejnižším věkovým průměrem v Superlize, zároveň je pojí také občasná psychická labilita či zbytečně emotivní výstupy. Za favorita utkání se však dala považovat jednoznačně Gioia, která se může pochlubit jak diametrálně lepším skóre, tak například i skalpem silného Tanga. Novinkou byla také změna kapitána, kterým se na úkor nedisciplinovaného Libora Chládka stal Vítězslav Bárta.
            Ve 4. minutě se do první šance dostal Tomáš Prokeš, když zachytil nepřesnou rozehrávku a následně zakončoval přečíslení tři na dva střelou, kterou zneškodnil gólman. Ještě v téže minutě se mu naskytla příležitost na reparát a při dalším přečíslení po šťastné kličce procedil míč mezi nohama brankáře – 1:0. Colgate se ihned začal hnát za vyrovnáním. Kučera vyvezl balón, našel Presla, ten z první předal na Skoupého, který však v dobré pozici těsně minul. O chvíli později se Presl hnal do další šance, skákající míč dokázal obhodit kolem gólmana, následně mu ale i kvůli důraznému bránění utekl do zámezí. Stejný hráč měl na svědomí i exekuci přímého kopu z výhodné pozice po faulu na Kučeru, trefil však pouze zeď. A do třetice David Presl, tentokrát ho po rohu našel na vzdálenější tyči Prokeš, těžký volej ale skončil pouze na tyči. I přes několik příležitostí se hosté vyrovnání nedočkali a tak přišly šance i na druhé straně. Po nepřesné rozehrávce gólmana se do dobré pozice dostal Bárta, Boček však svoji chybu napravil a kapitána hostí vychytal. Další možnost připravil Doubravský pro Pernicu, ten ale z úhlu trefil pouze boční síť. Poslední nebezpečí znamenala střela Kučery, který si našel odražený míč, namířil jej však těsně vedle tyče. V první půli se hrál velmi vyrovnaný fotbal a domácí favorit šel na přestávku s hubeným vedením 1:0.
            To se však Gioii podařilo změnit hned v úvodu půle druhé. Běžela 31. minuta, když si Matěj Sedláček při přečíslení rychle narazil s Doubravským a pohodlně zvýšil na 2:0. Bomba Kučery na druhé straně zamířila opět mimo, a tak se mohli znovu radovat domácí. Tentokrát si útočné duo role prohodilo, Sedláček nachystal pozici pro Bohumíra Doubravského a ten po kličce gólmanovi skóroval do prázdné brány – 3:0. Hostující Colgate je neradno odepisovat za jakéhokoliv stavu. Někteří z nás mají stále v čerstvé paměti neskutečný obrat v zápase s Galaxy, kdy ještě 15 minut před koncem prohrávali 0:5, nakonec si ale připsali tři body za vítězství 6:5. V tomto střetnutí se však nic podobného nechystalo. Naopak domácím narostla křídla a na hřišti začali dominovat. Přímý kop z dobré pozice rozehrával Prokeš, těsně minul. Po rychlé rozehrávce další standardky se poté neujala bomba Pernici, kterou lapil gólman. Stejně tak se vedlo i Sedláčkovi, který svou jedovku z první vyslal přesně doprostřed branky. Další střelecký pokus si připsal také Kučera, který se snažil najít mezeru mezi nohama gólmana Prokeše, ten ji však stihl včas utěsnit. K dalšímu zákroku byl donucen po dalekonosné ráně Skoupého. Do šance se dostal i Feifer, který to z blízka zkoušel z otočky, ale dopadl stejně jako jeho předchůdci. Gólovou tečku za utkáním si tak vzali na starosti opět domácí. Kříž vyslal dopředu dlouhý míč, Tomáš Prokeš se pěkně uvolnil a svým druhým gólem v zápase pečetil na 4:0.
           
Po velkou část zápasu jsme sledovali poměrně vyrovnané utkání. Ve většině ukazatelů byla ale Gioia přece jen o něco lepší a zejména kvalitou v zakončení si vítězství zasloužila. Plným bodovým ziskem se znovu dotáhla na špičku a nachází se mezi pěticí týmů, které od sebe dělí pouhé tři body. Colgate zůstává po prohře v klidném středu tabulky.

Gioia Brno – Colgate Team 4:0 (1:0)

Branky: 4' Prokeš Tomáš 31' Doubravský Bohumír 37' Sedláček Matěj 57' Prokeš Tomáš