10.kolo - Další vyhrocený zápas plný žlutých karet nakonec vyzněl lépe pro Gioiu

13.03.2012 10:42

           Nedělní večer patřil střetnutí dvou týmů z horní poloviny tabulky - pátá Cordoba hostila třetí Gioiu. V sestavě hostů chyběl distancovaný Tomáš Prokeš, který si v letošním ročníku připsal již 15 zásahů a spolu s Milanem Klimešem tvoří nejproduktivnější útočné duo ligy (33 branek). V minulém kole Gioia remizovala s Karlsbergem a sudí během tohoto zápasu vytáhli celkem deset karet (z toho dvě červené) a Prokeš byl právě jedním z hříšníků. V sestavě hostí taktéž chyběli Sedláček a Doubravský, Gioia tedy nastoupila ve velmi oslabené sestavě.

                Utkání dlouho nabíralo tempo, většina první půle se odehrávala ve středu hřiště a ani jeden z týmů si během úvodních minut nedokázal připravit vážnější příležitost. První bezprostřední ohrožení brány Cordoby přišlo v 6. minutě, kdy střelou po průniku zprava zahrozil Klimeš. Po dlouhé ofenzivní odmlce se podařilo připravit si šanci i domácím. Odehnal měl v 15. minutě po přihrávce z druhé strany vápna na chvíli odkrytou bránu, ale střílel nad.  V 17. minutě měla Gioia ke gólu velmi blízko – nejprve se po fatální chybě obrany dostal do brejku Klimeš s Mackem a vše musel hasit brankář Večeřa. O pár sekund později zase Cordobu před inkasováním zachránila po Klimešově střele tyč. První sporná situace přišla ve 21. minutě. Večeřa fauloval ve skluzu mimo vápno a hosté se dožadovali červené karty. Sudí Moder ovšem vytáhl pouze žlutý kartonek. O to víc přidalo na rozhořčení hostí, když o minutu později sami zásluhou brejku, na jehož konci byl úspěšný zásah Luboše Demka, inkasovali.  Na závěr poločasu mohli domácí dokonce své vedení zvýšit, ale Kovář ve skluzu nedokázal usměrnit rychlou přihrávku do brány.

                Druhý poločas, na rozdíl od prvního, začal velkým tlakem hostů. Důsledné napadání a série střeleckých pokusů nakonec vyvrcholila v brzký gól, který přišel ve 35. minutě. Lerch si zpracoval přihrávku z rohu hřiště a poprvé překonal Večeřu. Utkání pak bylo místy velmi vyhrocené - četné protesty na dvojici rozhodčích, či dohrávání soubojů za autovou čarou ze strany Gioii. Rozhodčí museli opět několikrát sáhnout pro žlutou kartu. Podstatnější však byla další změna skóre, která přišla ve 46. minutě. To byl proti hostům nařízen přímý kop. Jeho exekuce se ujal Demko a následně propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:1. Z vedení se ale Cordoba radovala doslova jen několik sekund. Ve 47. minutě bezprostředně po rozehrávce zaúřadovala dvojice Klimeš – Lerch a druhý jmenovaný podruhé v zápase vyrovnal. Gioia v ten moment byla na koni a vytvořila si další vlnu tlaku. V 51. minutě překazila Lerchovi hattrick spojnice břevna a tyče. Přeci jenom ale hosté dosáhli kýženého gólu. V 54. minutě se před brankáře dostal Outrata. Jeho následnou střelu gólman sice vyrazil, ale pouze za sebe a balón tedy obloukem doplachtil do šibenice. Pojistit vedení mohl v 55. minutě Klimeš, ale znovu mu ve skórování zabránila tyč. Závěr tak opět získal dramatický charakter. V 59. minutě se dostal před bránu Gioii Koláčný, ale mířil těsně vedle. Víc toho Cordoba už nestihla, a tak tentokráte podlehla Gioie v dramatickém souboji 2:3.

                Zpočátku zápas vypadal jako taktická bitva obou defenzív, nakonec se z něj vyklubal atraktivní duel plný kontroverzních momentů a krásných akcí. Gioia vytrvala a podařilo se jí strhnout zápas na svou stranu. Do posledního kola tak půjde nejhůře z třetího místa, Cordoba zůstává pátá.

Cordoba 06 – Gioia Brno 2:3 (1:0)
(22. a 46. Demko – 35. a 47. Lerch, 54. Outrata R.), ŽK: Večeřa, Demko, Motyčka – Klimeš, Outrata, Lerch

-Filip Vlček-