19.kolo - Gioia se v první půli trápila, v té druhé Kašpary rozstřílela

04.06.2012 01:28

Domácí Gioia sice zažívá vynikající sezónu, na první místo však ztrácí již deset bodů a tak se případný boj o titul nekoná. V Superlize jsou holt celky, které podávají ještě o fous lepší výkony, ale domácí jdou každým rokem nahoru, a kdo ví, čeho se od nich můžeme dočkat v dalších ročnících. V posledním kole svedla Gioia urputnou bitvu s nejtěžším možným soupeřem, Tripoli, a prohrála pouze těsně 0:1. Byla tak blízko krádeže bodů i druhému ze dvou gigantů, s RKM totiž na úvod jara vyválčila remízu 2:2. Na zápas s Kašpary se hráči jistě těšili, protože sliboval relativně jednoduchou práci. Nejvíce si brousil zuby Tomáš Prokeš, který si chtěl upevnit vedoucí pozici v tabulce střelců, před začátkem utkání navíc přijal výzvu v podobě vstřelení alespoň pěti branek. A vzal ji velmi zodpovědně. Na druhé straně Kašpaři statečně bojují o své místo na slunci a nižší technickou zdatnost nahrazují bojovností. Organizovaná defenzíva a dobře zvládnuté brejky jsou dva hlavní faktory, které v této sezóně zajistili Kašparům téměř jistou záchranu. Vzduchem sice lítají fámy o tom, zda mají hráči tohoto celku zájem hrát Superligu i v dalších letech, na jejich snahu a přístup v závěru tohoto ročníku to však nemá žádný vliv. Připomeňme, že podzimní vzájemný duel skončil jednoznačně 10:1 ve prospěch Gioii.

Nedlouho před utkáním se nad Brnem přehnala pořádná průtrž mračen, kombinaci tedy stěžoval mokrý terén, se kterým měli hráči zprvu potíže. Na rychlý skluz míče si však aktéři zápasu relativně brzy zvykli. V 9. minutě šli domácí do vedení. Mičko na středu hřiště tvrdě vypálil z otočky, a gólman s obtížemi vyrazil na roh. Ten rozehrál Doubravský na Tomáše Prokeše, který se s míčem rychle otočil, nic komplikovaného nevymýšlel, a napálil jej přesně k tyči – 1:0. Do krásného voleje se o chvíli později položil Pernica, jenž nahrazoval ve funkci kapitána absentujícího Romana Outratu, jeho bomba orazítkovala tyč. Na druhé straně se s trochou štěstí prodral k zakončení Stávek, tvrdou střelu zlikvidoval Jakub Prokeš. V 17. minutě potáhl po levé straně akci Mičko, nahrál Jaškovi, který přiťukl Tomáši Prokešovi, a ten znovu vyslal nechytatelnou ránu – 2:0. Kašpaři ovšem brzo snížili. Málek v 19. minutě našel Jana Bílka, ten se pomalu otočil s míčem a vyslal nepříliš důraznou střelu, kterou však nepříjemně tečovala obrana, a míč se došoural přesně k tyči – 2:1. O minutu později navíc hosté po rohovém kopu pelášili do nebezpečného brejku. Akci táhl po levém křídle Stávek, který přihrál Málkovi, jenž se zjevil sám před gólmanem, Prokeš jej však dobře vychytal. Na druhé straně vyslal další jedovku Prokeš, jeho přízemní pokus tentokrát zvládl brankář Novotný vykopnout. O chvíli později si Doubravský vyměnil míč s Jaškem a našel Pernicu. Ten záhadným způsobem procedil střelu skrz gólmana, který ji ale dokázal alespoň zbrzdit a dobíhající Stávek v akrobatické pozici uklidil míč z brankové čáry. Gioia byla dvakrát velmi blízko odskočení na rozdíl dvou branek, místo toho ale v závěru poločasu přišlo nečekané vyrovnání. Ve 27. minutě směřoval z obrany Kašparů dlouhý nákop, ten odhlavičkoval Prokeš pouze k Lukáši Kučerovi, který postoupil o několik kroků dopředu, vystřelil a po teči nešťastníka Tomáše Prokeše putoval míč přesně mezi nohy jeho bratra Jakuba – 2:2. V závěru poločasu se ještě zjevil sám před brankářem Doubravský, ovšem jeho pokus zahrát brankáři na housle nevyšel. První půle tedy nečekaně končila za vyrovnaného stavu.

Také druhé dějství začalo nemastně neslaně a Gioia se nedostávala do pořádných šancí, natož aby vstřelila gól. Dlouhých osm minut strávil Doubravský čekáním na střídačce a sbíráním zakopnutých balónů okolo hřiště, než byl spoluhráčem konečně vpuštěn do hry. A hráčská změna se ihned projevila. Doubravský aktivně napadal, zachytil rozehrávku, kličkou se zbavil obránce a předložil míč Tomáši Prokešovi, který znovu zamířil přesně k tyči a připsal si hattrick – 3:2. Na další špatnou rozehrávku si ve 41. minutě počíhal Radomír Pernica, který poté takřka z nulového úhlu posílal střílenou přihrávku před branku a gólman si ji nešťastně srazil za svoje záda – 4:2. Na druhé straně se před brankářem objevil Kučera a domácí obrana mu dala hned dvě šance na zakončení, v obou případech se zaskvěl Prokeš. Střelou z úhlu se prezentoval Mičko a napálil tyč. Následně přišel nepříjemný moment, kdy po vzdušném souboji nešťastně došlápl hostující kapitán Tomáš Stávek a pořádně si pochroumal kotník. Čas byl zastaven, Stávka spoluhráči odtáhli mimo hrací plochu a rozhodčí zavolal sanitku. Kapitán a nejlepší hráč Kašparů sledoval zbytek zápasu ze střídačky a po jeho skončení se vydal do nemocnice. Po chvíli mohla hra pokračovat. Ve 48. minutě potáhl akci Bohumír Doubravský, přihrál Prokešovi, ten mu vrátil před prázdnou branku a nebylo co řešit – 5:2. Neuvěřitelné závary poté vznikly ve vápně hostů. Mičko nejprve z metru minul úplně prázdnou branku, aby poté dorážel Prokeš a nastřelil právě Mička stojícího na brankové čáře. V 59. minutě si oba spravili chuť. Mičko nejprve Prokešovi nabídl míč před prázdnou branku, Novotný ale fantasticky zakročil. Jen o několik vteřin později se stejná akce téměř přesně zopakovala, jen s tím rozdílem, že nyní byl brankář bez šance – 6:2. Ve třetí nastavené minutě dokázal Mičko na dvakrát protlačit míč na Radomíra Pernicu, který střelou z první trefil přesně k tyči – 7:2. V úplném závěru nastavení si Tomáš Prokeš stojící na střídačce uvědomil, že mu k pětigólové metě ještě jedna trefa chybí. Přesvědčil tak spoluhráče, aby jej ještě pustil na hřiště, ihned si narazil s Mičkem, a trefil poloprázdnou branku – 8:2.

Gioia byla v první půli poměrně bezradná, zejména poslední dvacetiminutovka jí však přinesla jednoznačnou výhru. Střelecky opět vynikal Tomáš Prokeš, který nastřelil oněch slíbených pět branek. Domácí se díky výhře znovu vrátili na třetí pozici, která se vzhledem k vývoji soutěže stala jednoznačným cílem. Kašpaři zůstávají třetí od konce, za sebou už však mají z aktivně hrajících týmů pouze Colgate, který vzhledem ke své ztrátě a těžkému losu prakticky nemá šanci na záchranu.

Gioia Brno – Kašpaři VM 8:2 (2:2)
Branky: 8., 17., 39. a 60. +4 Prokeš Tomáš, 41. a 60. +3 Pernica Radomír, 48. Doubravský Bohumír – 19. Bílek Jan, 27. Kučera Lukáš
 
-Michal KAŠPÁREK-